Nederland - 6 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Moody’s verlaagt China’s kredietvooruitzicht naar negatief

Moody’s heeft het vooruitzicht voor China’s kredietwaardigheid heeft verlaagd van stabiel naar negatief. Het ratingbureau wijst op mogelijke problemen met de Chinese economie en de groeiende schuldenlast. Moody’s verwacht namelijk dat de steun van Peking en mogelijke reddingsoperaties de financiële, economische en institutionele kracht van China zullen verminderen.

Moody’s kredietwaarderingen worden wereldwijd goed in de gaten gehouden. Dit omdat ze een goed inzicht bieden in het risiconiveau van financiële instrumenten, zoals obligaties.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Risico’s voor China’s groei

Moody’s waarschuwing voor een negatief vooruitzicht trekt de aandacht van investeerders. Ze verwachten dat de jaarlijkse groei van het bbp van China vertraagt naar 4% in 2024 en 2025, en gemiddeld 3,8% bedraagt van 2026 tot 2030.

Volgens Moody’s zullen structurele factoren, waaronder zwakke demografie, leiden tot een uiteindelijke afname naar 3,5% tegen 2030.

De stap om kredietwaardigheid te verlagen benadrukt bezorgdheid over stijgende schuldniveaus en de impact op bredere groei in China. Dit terwijl Peking toevlucht zoekt tot fiscale stimulans om lokale overheden te ondersteunen en de zich uitbreidende schuldencrisis onder de vastgoedontwikkelaars in toom te houden.

Moody’s benadrukte het volgende:

“De vooruitzichtverandering weerspiegelt de toenemende risico’s van structureel lagere economische groei op middellange termijn en de voortdurende krimp van de vastgoedsector.”

Reacties op Moody’s verlaging

China’s reactie op de downgrade werd direct duidelijk gemaakt. Het Ministerie van Financiën uitte teleurstelling en noemde de zorgen van Moody’s onnodig.

Beleggers zagen hun Chinese aandelen dalen, zoals het al het hele jaar doet. Zie hieronder het koersverloop van CSI 300, China’s bekendste aandelenindex:

Lees ook: Alles over het investeren in small caps

Bron: CNBC
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.