Nederland - 13 april 2023 - Banksector
door AMY YASSIM

Montenegro lanceert eigen digitale valuta met hulp van Ripple

De Centrale Bank van Montenegro heeft op 11 april aangekondigd dat zij een overeenkomst hebben getekend met Ripple voor de ontwikkeling van een pilotprogramma voor een CBDC. Montenegro heeft sinds 2002 de euro als valuta, ondanks dat het geen deel uitmaakt van de Eurozone.

Zo’n CBDC is een afkorting voor een Central Bank Digital Currency. Een digitale munt, uitgegeven door de overheid.

CBDC-project zit in vroege fase

Ripple’s vice-president voor CBDC’s, James Wallis, bevestigde dat er meer details later in het jaar zullen volgen. Het project zal verschillende fasen doorlopen. Bijvoorbeeld het identificeren van de praktische toepassing van de digitale valuta. En de start van een sandbox-fase waarin de valuta onder gecontroleerde omstandigheden in omloop wordt gebracht.

“Als centrale bank die zich toelegt op het volgen van moderne nationale banktrends, zorgt de Centrale Bank van Montenegro actief voor het behoud van een efficiënt financieel systeem.”

728x90

De gouverneur van de Centrale Bank van Montenegro, Radoje Žugić, gaf aan dat de bank zou samenwerken met de overheid en de academische gemeenschap om de voordelen en risico’s van CBDC’s of stablecoins te analyseren.

Het doel is om de beschikbaarheid van elektronische betaalmiddelen te vergroten, de veiligheid te waarborgen, efficiëntie te bevorderen en te voldoen aan regelgeving.

Niet de eerste ‘Ripple CBDC’

Ripple is al geruime tijd bezig met de uitbreiding van haar activiteiten in de CBDC-ruimte en heeft meerdere CBDC-projecten lopen wereldwijd. Zo stelt Wallis.

Bron: Cointelegraph
Foto: iStock

— Lees ook: Nieuwe crypto gem in markt met enorm potentieel

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.