Nederland - 30 november 2020 - Aandelen

Minder kans op een eindjaarsrally door de rally in november?

door STIJN

Een eindejaarsrally is historisch gezien bijna een zekerheid. De afgelopen jaren zijn beurzen in december altijd sterk gestegen. Maar de kans op zulke rally dit jaar lijkt af te nemen omdat de beurzen in november reeds sterk zijn gestegen. Sam Stovall van CFRA Research keek naar soortgelijke situaties uit het verleden en komt tot de conclusie dat een sterke rally in november stijgingspotentieel wegsnoept van een eindejaarsrally in december.

De S&P 500 gaat de maand november afsluiten met een stijging van 11,2 procent, de vierde beste prestatie ooit en de tweede beste maand dit jaar. Dit is uiteraard zeer positief voor beleggers en investeerders maar er is ook een ‘negatief’ kantje voor zij die hopen op een sterke eindejaarsrally. Sam Stovall, onderzoeker bij CFRA Research, verwacht dat de rally in december gaat teleurstellen.

Uit historische gegevens blijkt dat, als de aandelenmarkten in november hard stijgen, de eindejaarsrally ondermaats zal presteren en dus de verwachtingen van beleggers niet zal inlossen.

History suggests that this November’s surge may end up stealing from Santa. Whenever the S&P 500 was up by 5%+ in November, the market posted a sub-par average rise and frequency of gain in December.

Rally

De beursstijging in november is dan ook behoorlijk indrukwekkend dankzij het positieve sentiment omtrent de coronavaccins en de hoop op een terugkeer naar een normaal leven. Zowel groei- als waarde-aandelen zijn fors gestegen. Bijvoorbeeld de energiesector met 34 procent, de bankensector met 20 procent, de technologiesector met 17 procent en noem maar op.

Art Cashin, econoom bij UBS, merkt op dat beleggers al met hun hoofd in de lente zitten en dat de Amerikaanse economie de moeilijke winter zonder problemen zal doorstaan. En hoewel dat volgens hem geen slecht idee is gezien de economie in de lente vermoedelijk sterker zal zijn dan nu, waarschuwt hij beleggers toch dat er nog behoorlijk wat kan mislopen de komende maanden.

Bronnen: CNBC

Foto: Quote Inspector

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.