Nederland - 18 januari 2022 - Aandelen

Microsoft koopt Activision Blizzard

door SVEN VAN GASSE

Microsoft kondigde op dinsdag aan dat het videogame-gigant Activision Blizzard zal kopen. Het bedrijf van Bill Gates zal $68,7 miljard volledig in cash betalen voor de overname. Aan deze prijs betekent dit dat Microsoft $95 per aandeel zal betalen.

Het aandeel van Activision steeg 25% door het nieuws. Dit zou de grootste overname van Microsoft tot nu betekenen. De vorige grootste was de overname van LinkedIn in 2016 voor zo’n $26 miljard. Het aandeel van Microsoft daalde 2% door het nieuws.

Microsoft verklaarde dat het verwacht de deal te kunnen sluiten in het fiscale jaar 2023. Amerikaanse toezichthouders hebben echter aangegeven dat ze veel strenger zullen zijn in het evalueren van grote overnames, vooral in de tech-industrie, dus is er een kans dat de deal mogelijk niet zal doorgaan.

Microsoft focust zich de afgelopen jaren steeds meer op de gaming-sector. In 2014 kocht het bedrijf Minecraft-maker Mojang voor $2,5 miljard. Vorig jaar rondde het bedrijf de overname van spelletjesmaker Bethesda af voor $7,5 miljard.

Metaverse

De deal past ook in de langetermijnvisie van Microsoft, dat met Meta concurreert om technologieën te ontwikkelen voor een virtuele wereld die de metaverse wordt genoemd. Microsoft CEO Satya Nadella was zelfs de eerste Big Tech CEO die publiekelijk de waarde van de metaverse erkende, reeds maanden voor Mark Zuckerberg.

Microsoft heeft echter nog geen betaalbare virtual reality-headset voor consumenten, die nodig zou zijn om de visie van de metaverse te verwezenlijken. Microsoft verkoopt wel een augmented reality headset genaamd HoloLens, maar deze bezorgt geen volledig meeslepende ervaring en wordt vooral gebruikt voor zakelijke toepassingen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.