Nederland - 10 mei 2021 - Commodities

China katalysator achter stijgende metaalprijzen

door SVEN VAN GASSE

Terwijl beleggers inzetten op een sterk economisch herstel, is er een nieuw marktsegment dat ongemeen populair is. Over de hele wereld is er een stormloop om metalen te kopen, gevoed door China.

De Chinese benchmark voor ijzererts futures steeg op maandag met maar liefst 10%, tot een nieuwe recordhoogte. Chinese fabrieken zijn van plan om de staalproductie op te voeren, waarvoor ijzererts nodig is. Hiernaast wegen de geopolitieke spanningen tussen China en Australië, een belangrijke leverancier van grondstoffen, ook een rol.

Warren Patterson, grondstoffenstrateeg bij ING, zegt over de situatie:

De vraag uit China is een drijvende kracht in de markt.

De explosie van de prijs van ijzererts doet zich voor te midden van een bredere hausse in de metaalprijzen. De prijs van koper bereikte een op maandag ook een nieuw record, terwijl de staalprijzen hun 20-jarig gemiddelde verdrievoudigen.

Bubbel

De populariteit van metalen is een goede zaak voor de aandelen van mijnbouwbedrijven, die de afgelopen periode dan ook fors gestegen zijn. Patterson maakt zich echter zorgen over hoelang de koopgolf nog kan aanhouden, vooral omdat een groeiend aantal professionele beleggers instapt.

De ongerustheid op Wall Street over inflatie zet handelaars ertoe om zich in te dekken tegen dalende aandelenprijzen. Wanneer men zich hierover zorgen maakt, geven beleggers de voorkeur aan fysieke activa die als store of value kunnen fungeren, zoals metalen.

Volgens verschillende analisten is de stijging echter te hard doorgeschoten waardoor er een forse zeepbel is ontstaan die op het punt staat uiteen te spatten.

Patterson besluit:

We komen in een fase waarin de prijzen niet meer in lijn zijn met de fundamenten.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.