Nederland - 8 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Meta en Microsoft kiezen voor AMD’s nieuwe AI-chip

Meta, OpenAI en Microsoft hebben aangekondigd dat ze zullen overstappen naar AMD’s nieuwste AI-chip, de Instinct MI300X. Dit betekent een opvallende verschuiving weg van de kostbare Nvidia grafische processors, die tot nu toe onmisbaar waren voor AI-programma’s.

Lees ook: Alles over het investeren in small caps

Het is tot nu toe het grootste teken dat technologiebedrijven op zoek zijn naar alternatieven voor de dure Nvidia grafische processors. Daarnaast heeft Nvidia het de afgelopen tijd ook lastig gehad met Amerikaanse exportbeperkingen op zijn chips.

Er vindt dus duidelijk een verschuiving plaats, die positief lijkt uit te pakken voor AMD. CEO Lisa Su van AMD deelde optimistisch haar visie tijdens een investeerdersbijeenkomst:

“We hopen een aanzienlijk deel van de verwachte $400 miljard AI-chipmarkt in 2027 te veroveren.”

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van AMD, dat licht hoger sprong op dit nieuws. In het hele jaar is de koers al met 92% gestegen:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

AMD’s nieuwe chip: MI300X

De Instinct MI300X, die volgend jaar verschijnt, wordt gezien als een potentiële gamechanger. Met 192 GB aan HBM3-geheugen biedt het betere prestaties voor grotere AI-modellen. Meta, Microsoft en Oracle hebben al toegezegd de chips te gebruiken.

Su vergeleek de MI300X met Nvidia’s H100 en benadrukte:

“Wat deze prestaties doen, vertaalt zich direct in een betere gebruikerservaring.”

Een cruciale vraag is of bedrijven die op Nvidia hebben gebouwd, bereid zijn tijd en moeite te investeren om over te schakelen. Su erkent:

“Het kost moeite om over te stappen naar AMD.”

Desondanks voorspelt AMD nog niet direct een massale verkoop, met een verwachte omzet van $2 miljard voor datacenter-GPU’s in 2024. Echter zegt AMD dat de totale markt voor AI-GPU’s de komende vier jaar zou kunnen stijgen naar $400 miljard!

— Lees ook: Investeren in grote bedrijven van morgen

Bron: CNBC
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.