Nederland - 26 mei 2021 - Aandelen

Meme-stocks zijn terug van weggeweest

door SVEN VAN GASSE

Net wanneer je denkt dat de GameStop-manie een verhaal uit het verleden is, zijn meme-stocks deze week uit de dood herrezen met een dubbelcijferige rally. Enthousiaste beleggers storten zich opnieuw massaal op deze aandelen in de hoop op een snelle winst.

Het aandeel van GameStop steeg op woensdag met nog eens 15%, waardoor de winst van deze week uitkomt op meer dan 35%. AMC Entertainment, een ander doelwit van Reddit-beleggers, steeg zo’n 17%, wat de wekelijkse stijging op ongeveer 60% brengt.

Analisten geloven dat de recente stijging komt doordat deze en andere speculatieve activa oversold raakten. Vorige week crashte bitcoin in één dag met 30%, wat velen op Wall Street de stuipen op het lijf joeg.

Short squeeze

In januari kwam GameStop in het middelpunt van de belangstelling te staan en veroorzaakte een schokgolf over Wall Street. Een groep kleine beleggers coördineerde transacties op het WallStreetBets forum van Reddit en slaagde erin een massale short squeeze te creëren. Hedge funds die short posities hadden op dit aandeel verloren hierdoor miljarden.

Hiernaast richtten deze groep beleggers zich op andere aandelen zoals AMC en BlackBerry met een hoge short interest. Wanneer deze aandelen dan plots in prijs stegen, werden short sellers gedwongen om de geleende aandelen terug te kopen om hun short positie te sluiten en de verliezen te beperken. Deze gedwongen aankopen voedden de rally nog verder, de zogenaamde short squeeze.

Ihor Dusaniwsky van data bedrijf S3 Partners stelt:

Deze aandelen hebben opnieuw een groot potentieel voor een short squeeze.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.