Europa - 3 augustus 2020 - Aandelen

Meer omzet verwacht voor Ahold Delhaize

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal van 2020 volgens analisten meer omzet behaald en wist dit ook te vertalen naar een betere winstgevendheid. Dit blijkt uit de analistenconsensus die Ahold zelf op de website publiceerde.

In het tweede kwartaal behaalde Ahold Delhaize vermoedelijk een omzet van 17.978 miljoen euro. Daaraan droegen de VS 11.008 miljoen euro bij en Europa 6.970 miljoen euro.

Dit leverde Ahold volgens de analisten een operationele winst op van 619 miljoen euro, of onderliggend 640 miljoen euro. De onderliggende marge wordt ingeschat op 3,6 procent.

Netto verdiende Ahold vermoedelijk 404 miljoen euro, ofwel 0,39 euro per aandeel.

In het tweede kwartaal van 2019 behaalde Ahold een omzet van 16.315 miljoen euro met een nettowinst van 334 miljoen euro. Operationeel verdiende de grootgrutter toen 560 miljoen euro met een onderliggende marge van 3,6 procent.

CEO Frans Muller zei begin april dat het onzeker is of de omzetgroei in het eerste kwartaal ook in de rest van het jaar zal doorzetten, en of de marge op de 5,3 procent die in het eerste kwartaal werd geboekt, kon worden gehouden. De kosten die Ahold Delhaize maakte vanwege de corona-uitbraak zullen in ieder geval gevoeld worden, waarschuwde de topman.

“Desalniettemin handhaven we onze outlook voor het hele jaar”, aldus de topman in april.

Dat betekent een grofweg vlakke onderliggende operationele marge in vergelijking met 2019. De onderliggende winst per aandeel zal dit jaar vermoedelijk met circa 5 procent stijgen.

De vrije kasstroom zal, zoals al eerder afgegeven, de verwachting van 1,5 miljard euro overtreffen, nu bepaalde groei-investeringen vermoedelijk vertraging oplopen.

Voor heel dit jaar rekenen de analisten op een omzet van 71.551 miljoen euro, met een onderliggende operationele winst van 3.036 miljoen euro en een marge van 4,2 procent.

Per aandeel wordt de winst van Ahold in 2020 ingeschat op 1,88 euro waarvan 0,85 euro aan dividend wordt uitgekeerd.

De vrije kasstroom wordt ingeschat op 1.759 miljoen euro.

Analisten van Jefferies menen dat de kans groot is dat Ahold bij de halfjaarcijfers de outlook voor 2020 zal verhogen. “De bovenmaatse vrije kasstroom van dit jaar is natuurlijk eenmalig. Maar het zeer consistente karakter van hoe Ahold Delhaize presteert is dat niet”, volgens Jefferies.

Beleggers moeten volgens de analisten van UBS inderdaad goed in het oog houden dat dit uitzonderlijke resultaten zijn, aangejaagd door de coronacrisis. UBS ziet de onderliggende margedruk weer terugkeren. Ook verwacht de bank hogere investeringen, waardoor de komende drie jaar de kasstroom een rendement van circa 6 procent zal opleveren, tegen 8,5 procent in het verleden. Daarom zien de analisten meer kansen in andere aandelen en hanteren zij een verkoopadvies voor Ahold. Jefferies heeft het aandeel op de kooplijst staan.

Ahold opent woensdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments