Nederland - 14 mei 2019 - Banksector

Matig kwartaal voor ABN AMRO voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO zal woensdag waarschijnlijk een lagere winst rapporteren voor het eerste kwartaal, waarin welgestelde klanten de kat uit de beleggingsboom keken vanwege de Brexit-chaos.

De inkomsten daalden naar verwachting harder dan de kosten en het eigen vermogen zal net als in het voorgaande kwartaal onder druk staan door een herbeoordeling van de interne risicomodellen van de bank.

Analisten zie de nettowinst gemiddeld dalen van 595 miljoen euro een jaar eerder naar 474 miljoen, door lagere rentebaten en overige inkomsten, die deels goedgemaakt worden door de lagere operationele kosten.

De rentebaten staan onder druk door de krimp van het hypothekenboek en margedruk. Analisten zien deze inkomsten dalen van 1,671 miljard euro een jaar eerder tot 1,603 miljard.

De overige inkomsten, die een jaar eerder aan de hoge kant lagen met ruim 200 miljoen euro, zouden nu ongeveer de helft lager zijn.

Analisten zien ook de fee-inkomsten licht dalen tot 416 miljoen euro, van 431 miljoen euro een jaar eerder. Cliënten waren voorzichtig door de Brexit-dreiging, die mogelijk ook een verliespost opleverde omdat er valutarisico’s moesten worden afgedekt. Verder rekenen analisten erop dat beleggers winst namen op de herstelde aandelenbeurzen na de duikeling eind vorig jaar.

Daarmee zouden de inkomsten aanzienlijk harder dalen dan de operationele kosten, die naar verwachting van analisten slechts zo’n 15 miljoen lager zullen uitvallen dan een jaar eerder.
De cost/income ratio, een belangrijke maatstaf voor de efficiëntie van banken, zou dan de weer de verkeerde kant op gaan met een stijging van 57,9 naar 62,3 procent.

De voorzieningen voor oninbare leningen komen in de gemiddelde verwachting uit op 146 miljoen euro. De voorgaande vier kwartalen schommelde dit grofweg tussen 100 en 200 miljoen euro.

Druk op interne modellen

De kapitaalbuffer staat vermoedelijk onder druk door een kwaliteitscontrole die de Europese Centrale Bank aan het uitvoeren is op de interne risicomodellen van grote banken. Het bufferkapitaal daalt naar verwachting tot 18,0 procent, van 18,4 procent eind 2018, en blijft daarmee binnen de doelstelling.

De ECB en de bank zelf kwamen er in het voorgaande kwartaal al achter dat risico’s te optimistisch waren ingeschat, onder andere voor de wanbetalingen op hypotheken. Dat leverde 5 miljard euro aan extra risico’s op. Omdat de kredietverlening voor grondstoffen en handelsfinanciering juist op een laag pitje stond, viel de toename van risico’s nauwelijks op in de kapitaalratio. Maar dit kwartaal herstelden die volumes zich, verwacht analist Albert Ploegh van ING. Ook zullen herdefinities van interne modellen en een overname in België nog een dikke 2 miljard euro risico’s toevoegen aan de balans, schat de analist in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.