Nederland - 30 september 2020 - hydrogen

Markt voor schone waterstof kan groeien tot $2,5 biljoen

door SVEN VAN GASSE

Waterstof uit hernieuwbare energie zal een essentiële brandstof worden, als we de rampzalige klimaatveranderingen willen tegengaan. Analisten van Bank of America zien een mooie toekomst voor waterstof, zo blijkt een studie van de bank.

Net als bij eerdere prognoses van Morgan Stanley en Goldman Sachs, merkt het team van Bank of America dat regeringen hun focus verleggen naar waterstof. Overheden streven ernaar om tegen 2050 een kwart van de energie in de wereld te winnen uit schone waterstof.

Tegen die tijd zouden de markt voor schone waterstof $2,5 biljoen aan jaarlijkse inkomsten kunnen genereren.

Het is echter nog een lange weg voordat alle waterstof in de wereld schoon zal zijn. Haim Israel, strateeg bij Bank of America, merkt op dat 99% van de waterstof die vandaag geproduceerd wordt, wordt gemaakt met behulp van fossiele brandstoffen.

Schone waterstof wordt gemaakt door watermoleculen te splitsen met behulp van elektrolyse die wordt aangedreven door groene elektriciteit. De prijs hiervan is echter nog te hoog om te kunnen concurreren met het van fossiele brandstoffen afgeleide gas. De kosten zouden hiervoor met 85% moeten dalen.

Haim Israel stelt echter:

Het is nu tijd om hier naar te kijken, voordat het mainstream wordt.

Nikola

Het bekendste bedrijf dat zich momenteel bezighoudt met schone waterstof is het Amerikaanse bedrijf Nikola, de naam is inderdaad ook afgeleid van één van ’s werelds grootste ingenieurs Nikola Tesla.

Het bedrijf wilt zich focussen op vrachtwagens die aangedreven worden door waterstof.

Nikola had sinds de beursintroductie in juni een grote aanhang. Verschillende Wall Street bedrijven hebben de aandelen van het bedrijf dan ook intensief gepromoot. De situatie is nu echter gekeerd omdat er twijfels zijn over de technologieclaims die de oprichter van Nikola in het verleden heeft gemaakt.

Ondanks de negatieve ontwikkelingen bij Nikola, blijft de toekomst van waterstof er veelbelovend uitzien. Nikola zou het enthousiasme dat ze verkregen niet hebben opgewekt, als waterstofenergie geen interessante energiebron zou zijn voor de toekomst.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Van Erps Patrick
3 maanden geleden

Kijk ook eens naar de technologie van Sun Hydrogen. Een groene manier om water om te zetten in waterstof met behulp van de zon.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.