Nederland - 8 oktober 2019 - Beursbrink

Marihuana-aandelen krijgen rake klappen

door STIJN

De marihuanamarkt boert niet meer zo lekker als begin dit jaar. Het lijkt er wel op dat de bubbel is gebarsten. Twee jaar lang ging het goed voor marihuana-aandelen maar beleggers lijken hun geduld te zijn verloren. De Horizons Marijuana Life Sciences ETF (HMMJ) is 50 procent van zijn waarde verloren sinds begin dit jaar. Wat is er nu precies aan de hand?

De HMMJ is een goede indicator voor de gehele marihuanamarkt gezien het een korf is waarin een hele hoop marihuana-aandelen zitten met elk zijn specifieke weging. En als we ons baseren op deze index, dan kunnen we vaststellen dat het de marihuanamarkt niet goed afgaat de afgelopen maanden. De index is ondertussen al 50 procent van zijn waarde verloren dit jaar.

Maturiteit

Allereerst was het te verwachten dat de hype rond marihuana zou gaan liggen na de parabolische piek. Dat is bijna altijd zo geweest, net zoals de periode waarin internetaandelen hip waren, digitale munten en noem maar op. Het punt is dat jonge industrieën vaak last hebben van deze groeipijnen en ze dus ook tijd nodig hebben om ‘volwassen’ te worden, wat best lang kan duren.

Een voorbeeld daarvan is het marihuana-aanbod in de Canada. Sinds de legalisering vorig jaar, is het aanbodtekort een blijvend probleem geworden. Er wordt uiteraard gewerkt aan dit probleem, maar er is nog altijd geen goede balans gevonden tussen vraag en aanbod op de marihuanamarkt.

Daarenboven zijn er nog een hoop regels en procedures die nog moeten worden uitgeschreven zodat marihuanabedrijven vrij spel krijgen en ongestoord hun ding kunnen doen. Op dit moment worden ze nog belemmerd door bv. illegaliteit in andere landen of door de vrees voor vervolging.

200 miljard?!

Maar langs de andere kant blijft de lange termijn groei en het opwaarts potentieel intact. De problemen die de marihuana industrie momenteel heeft, kunnen worden opgelost op termijn. Daarenboven is het nog onzeker hoe de Amerikanen gaan kiezen volgend jaar tijdens de presidentsverkiezingen. Een nieuwe president kan marihuana een flinke ‘boost’ geven.

Daarenboven liegen de cijfers er niet om. Men verwacht dat de verkopen zullen oplopen tot 50 miljard dollar de komende jaren. Sommige onderzoeksbureaus zijn nog optimistischer en zien een markt ter waarde van 200 miljard dollar tijdens de komende tien jaar.

Bronnen: Fool

Foto: Pixabay

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel