Nederland - 1 december 2021 - Aandelen

Maken omicron en de Fed een einde aan deze bullmarkt?

door SVEN VAN GASSE

Beleggers die hoopten op een stevige eindejaarsrally zouden van een kale reis kunnen thuiskomen. De markt is in de voorbije dagen teruggevallen door de bezorgdheid over de nieuwe omicron-variant. Ook de recente opmerkingen van Jerome Powell doen het beleggerssentiment verslechteren.

December is vaak één van de beste maanden van het jaar voor aandelen. Consumenten zijn volop aan het winkelen voor de feestdagen en bedrijven geven uit wat er over is van hun jaarlijkse bedrijfsbudgetten. Dit leidt meestal tot gezonde winsten in het vierde kwartaal. Beleggers proberen dit voor te zijn door volop aandelen te kopen alvorens bedrijven hun resultaten in januari en februari bekendmaken.

De omicron-variant, die voor het eerst ontdekt werd in Zuid-Afrika, zou hier echter een stokje voor kunnen steken. Op dit moment is de variant reeds te vinden in meer dan 25 landen wereldwijd. Hoewel er nog zeer veel onzekerheid is over omicron, lijkt deze wel besmettelijker waardoor deze mogelijk een groot risico vormt.

Taper tantrum

Beleggers hebben hiernaast nog andere dingen aan hun hoofd, zoals de veranderende visie van de Federal Reserve op het vlak van inflatie.

Powell verklaarde dinsdag op Capitol Hill dat het tijd is om het woord “voorbijgaand” in de kast te stoppen als het gaat om het beschrijven van inflatie. Hij suggereerde ook dat de Federal Reserve haar plannen zou kunnen versnellen om de obligatieaankopen af te bouwen.

Deze getuigenis droeg nog extra bij aan de sell-off van dinsdag. Beleggers interpreteren de opmerkingen van Powell als een teken dat de centrale bank de rente volgend jaar misschien agressief zal verhogen.

De reactie lijkt wel een herhaling van de beroemde “taper tantrum” zo’n tien jaar geleden. Toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke bracht de markten in beroering toen die zich opmaakte om de stimuleringsmaatregelen na de Grote Recessie terug te schroeven.

Eric Winograd, econoom bij AllianceBernstein, besluit:

In de afgelopen twee jaar was er sprake van een ongekende fiscale en monetaire steun, die uiteindelijk wel moet ophouden.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.