Nederland - 31 augustus 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Lithiumtekort in 2025

Volgens BMI, een onderdeel van Fitch Solutions, zal het aanbod van lithium wereldwijd naar verwachting de vraag niet kunnen bijhouden tegen 2025. Het tekort wordt voornamelijk toegeschreven aan de groeiende vraag naar lithium in China, met name voor elektrische voertuigen (EV’s).

Lees ook: Alles over investeren in lithium (voor batterijen & EVs).

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van lithium:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Groeiende EV-vraag

Er zijn voorspellingen dat de vraag naar EV’s snel zal stijgen, met voorspelde verkoopcijfers van meer dan 30 miljoen tegen 2030. Hoewel er meer lithiummijnen en exploratieprojecten worden ontwikkeld, blijven complexe geologische factoren en vergunningstrajecten uitdagingen vormen. Het aantal lithiummijnen wereldwijd is beperkt tot 101.

In het rapport van BMI wordt er vermeld:

“We verwachten een gemiddelde jaarlijkse groei van 20,4% in de vraag naar lithium voor alleen elektrische voertuigen in China gedurende 2023-2032.”

Het aanbod zal slechts met 6% zal toenemen gedurende dezelfde periode. China is ’s werelds derde grootste lithiumproducent.

— Lees ook: Winstgevende mijnbouwaandelen hier

Tekort neemt verder toe

Het zal in 2025 tot een tekort leiden, stelt Corinne Blanchard van Deutsche Bank. Blanchard stelt:

“We geloven fundamenteel in een tekort in de lithiumindustrie. We voorspellen natuurlijk een groei in aanbod, maar de vraag zal zich in een veel sneller tempo ontwikkelen.”

Tegen het einde van 2025 voorziet Blanchard een ‘bescheiden tekort’ van ongeveer 40.000 tot 60.000 ton lithium, maar hij voorspelt een groter tekort van 768.000 ton tegen het einde van 2030

Bron: CNBC
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.