Nederland - 21 september 2021 - IPO

Klarna wacht IPO af door hoge marktvolatiliteit

door SVEN VAN GASSE

Het Zweedse bedrijf Klarna is één van de meest gewilde bedrijven om naar de beurs te brengen. CEO Sebastian Siemiatkowski verklaarde echter aan CNBC dat het bedrijf waarschijnlijk zal wachten met een IPO totdat de volatiliteit op de aandelenmarkten is afgenomen.

Klarna is één van de grootste spelers in de ontluikende “buy now, pay later”-markt. BNPL aanbieders hebben tijdens de pandemie succes geboekt door consumenten hun aankopen te laten verdelen in drie of vier maandelijkse termijnen, meestal zonder rente aan te rekenen.

Tijdens de laatste financieringsronde werd Klarna gewaardeerd op $46 miljard. Hierdoor is het bedrijf veruit het meest waardevolle BNPL-bedrijf. Zijn twee naaste rivalen op de publieke markten zijn het Australische Afterpay, dat voor $29 miljard werd overgenomen door Square, en het in San Francisco gevestigde Affirm.

Siemiatkowski heeft eerder aangegeven dat Klarna misschien dit jaar of in 2022 naar de beurs zal gaan. Het bedrijf benadrukt wel dat het helemaal geen haast heeft, waardoor een IPO nog langer op zich zou kunnen laten wachten. Siemiatkowski maakt zich op dit moment zorgen over de verhoogde volatiliteit op de aandelenmarkten.

Siemiatkowski stelt:

Op dit moment voelt een beursgang niet echt solide aan door de hoge mate van onzekerheid en de verhoogde volatiliteit.

Verenigd Koninkrijk

Wat betreft de plaats waar Klarna uiteindelijk naar de beurs zou kunnen gaan, zei Siemiatkowski dat er nog geen beslissing was genomen over de locatie. Hij verklaarde dat hij de Londense markt mogelijk geschikt vindt vanwege de hoeveelheid expertise en de kwaliteit van toezichthouders en het feit dat het Verenigd Koninkrijk een “neutrale” plek in de wereld is.

Siemiatkowski voegde daar echter aan toe dat hij er niet zeker van is dat institutionele beleggers in Londen voldoende inzicht hebben in snelgroeiende technologiebedrijven. Hij gaf het voorbeeld van de rampzalige beursgang van de Britse voedselbezorger Deliveroo, waarbij de aandelen van het bedrijf op de eerste handelsdag met maar liefst 30% daalden.

Klarna en andere BNPL-bedrijven worden steeds kritischer gevolgd in het Verenigd Koninkrijk, waar de regering de sector wil reguleren. Er wordt verwacht dat het Britse ministerie van Financiën in oktober een raadpleging over de regels zal uitbrengen. Klarna van zijn kant verklaarde dat het de stap in de richting van regelgeving toejuicht.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.