Total Expense Ratio (TER)

total expense ratio

De Totale Kostenratio (TKR of TER – Total Expense Ratio) is een maatstaf voor de totale kosten die een beleggingsfonds in rekening brengt aan zijn aandeelhouders.

Welke kosten heeft een fonds?

De kosten van een fonds omvatten transactiekosten, managementkosten en additionele uitgaven zoals handelskosten, juridische kosten, accountantvergoedingen en andere operationele kosten van het fonds.

De belegger heeft er baat bij dat de totale kostenratio zo laag mogelijk is. De kosten worden namelijk betaald met het geld van beleggers.

Hoe bereken je de Total Expense Ratio (TER)?

Je kan als belegger de Total Expense Ratio van een fonds niet zelf berekenen.

Alleen het fonds zelf heeft een zicht op al de gemaakte kosten.

Het fonds berekent de Total Expense Ratio door al de gemaakte kosten over de periode van 1 jaar (12 maanden) op te tellen en vervolgens te delen door de totale activa van het fonds.

De Total Expense Ratio wordt meestal meegedeeld op de website van een fonds of in de informatiebrochure.

Opletten

De beheerskosten worden meestal heel duidelijk weergegeven door het fonds, maar vaak zijn er ook nog verborgen kosten zoals transactiekosten. De Total Expense Ratio is in de meeste gevallen dan ook hoger dan alleen de beheerskosten.

Zoals te lezen is in onze artikels omtrent ETFs en trackers zijn de kosten van passieve fondsen vaak goedkoper dan actief beheerde beleggingsfondsen.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.