Paraplufonds

Kennisbank
Paraplufonds

paraplufondsEen paraplufonds (in het Engels een umbrella fund) is een soort fonds waaronder verschillende subfondsen ‘hangen’.

Deze subfondsen hebben een van elkaar afwijkende beleggingsstrategie waardoor de belegger een grotere spreiding krijgt.

Verschillende paraplufondsen

Subfondsen zijn ontstaan in de Europese beleggingsindustrie. De bekendste paraplufondsen zijn SICAVs/beveks.

SICAV is een acroniem voor société d’investissement à capital variable (een beleggingsvennootschap met variabel kapitaal).

Een bevek is hetzelfde, maar de term wordt in het Nederlands meer gebruikt (een bevek is Belgisch). Bevek staat voor Beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal. SICAV is de Franstalige vorm en wordt voornamelijk in Luxemburg gebruikt.

Een bevek kan – in tegenstelling tot een bevak – haar kapitaal wijzigen zonder haar statuten te moeten wijzigen. Een bevak is een collectieve investeringsvennootschap met vast kapitaal.

Voordelen

Het voordeel aan beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal, is dat beleggers hun geld uit de vennootschap kunnen halen tegen de netto-inventariswaarde van dat moment.

Je moet ook geen grootverdiener zijn om in beveks te beleggen. Je kunt bijvoorbeeld via een beleggingsplan al vanaf 30 euro per maand in 1 of meer beveks, compartimenten of aandelenklassen beleggen.

Met dat kleine bedrag is je belegging direct sterk gespreid. Je belegt automatisch in alle aandelen, obligaties, liquide middelen, … – de volledige beleggingsportefeuille – waarin men belegt.

Open beleggingsvennootschappen worden meestal actief beheerd. Niet passief.

Open-end fund en bevek

Een bevek lijkt erg sterk op het Amerikaanse “open-end fund”. Meestal zullen beleggers rechtstreeks aandelen kopen van het fonds zelf, in plaats van andere aandeelhouders.

Wanneer er meer geld in een bevek stroomt, zullen er meer aandelen aangemaakt worden. Wanneer er geld uit de bevek stroom, daalt het aantal aandelen weer.

Het kapitaal van een bevek verandert dus constant. Het verhoogt wanneer nieuwe beleggers instappen en bestaande beleggers aandelen bijkopen. Dankzij de uitgifte van die nieuwe aandelen krijgt de vennootschap geld binnen. Stappen beleggers uit of verkopen ze aandelen? Dan spreekt de bevek haar kapitaal aan om die aandelen terug te kopen en hen uit te betalen.

Het grootste deel van de beleggingsfondsen zijn beveks.

Kosten van een bevek

Wanneer je in een bevek belegt, moet je rekening houden met meerdere kosten:

  • Je betaalt in- en uitstapkosten
  • Je betaalt 30% roerende voorheffing op dividenden
  • Je betaalt 1,32% beurstaks bij uitstap, met een maximum van 4.000 euro
  • Je betaalt 30% meerwaardetaks bij uitstap uit een bevek die meer dan 25% in effecten met vaste rente – zoals obligaties – belegt

Een bevek is een paraplufonds

Een bevek kan ingedeeld zijn in verschillende ‘compartimenten’. Dat zijn verschillende beleggingsportefeuilles, met elk met hun eigen beleggingsstrategie en inventariswaarde. Als belegger kan je apart in elk van die portefeuilles investeren.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.