Nederland - 7 mei 2018 - Luchtvaart
door REDACTIE BEURSBRINK

Kansen faillissement Air France-KLM toegenomen

(ABM FN-Dow Jones) Air France-KLM heeft afgelopen vrijdag het structurele probleem omtrent de lonen niet weten op te lossen, waardoor de risico’s op een faillissement op de lange termijn groter zijn geworden. Dit stelde analist Corné van Zeijl van Actiam tegenover ABM Financial News.

Vrijdag werd bekend dat topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM opstapt. Janaillac had zijn lot verbonden aan een consultatieronde onder het personeel over een loonvoorstel. Hieraan nam 80,33 procent deel en 55,44 procent van het personeel stemde tegen het voorstel.

Als gevolg koerste het aandeel maandagochtend maar liefst 13,4 procent lager. “In theorie is er niks veranderd aan het bedrijf, dat vast wel weer een nieuwe CEO vindt”, zo stelde Van Zeijl, die de afstraffing op basis daarvan onterecht noemde.

“In de praktijk is het nieuws evenwel veelbetekenend voor het sentiment. De problemen omtrent de structureel hoge lonen in Frankrijk hebben het bedrijf een CEO gekost en dat is een teken dat het mogelijk nooit goed gaat komen”, aldus Van Zeijl. Op dit vlak hebben beleggers volgens de marktvorsers “zeker” een punt. Daarbij hebben de recente stakingen bij de Franse tak van de maatschappij al zeker 300 miljoen euro gekost.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire vreesde in een interview op de Franse nieuwszender BFMTV voor de toekomst van Air France, als er geen stappen worden genomen de huidige crisis bij de luchtvaartmaatschappij op te lossen.

Van Zeijl merkte op dat Air France-KLM op korte termijn juist hele grote stappen heeft gemaakt, vooral met het terugbrengen van de schulden. De luchtvaartmaatschappij profiteert daarbij van een gunstig economisch klimaat. Toch merkte de marktanalist op dat Air France-KLM nu al kampt met prijsdruk.

“Op de lange termijn heeft Le Maire zeker gelijk [om te vrezen voor de toekomst van Air France-KLM]”, aldus Van Zeijl. “Als het bedrijf nu al geld verliest, dan wordt het bij een economisch minder gunstig klimaat wel erg moeilijk. Doordat er vrijdag een structureel probleem niet werd opgelost [omtrent de lonen], is de kans op faillissement op de lange termijn zeker toegenomen.”

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.