Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de beleggers te zelfzeker is en hun kennis over beleggen overschatten. Dit zorgt ervoor dat zij verkeerde beslissingen nemen en deze acties kunnen hen ook flink wat geld kosten.
Bijna 2 op de 3 beleggers waarderen hun beleggingskennis als hoog. En 42% voelt zich comfortabel bij het nemen van beleggingsbeslissingen, volgens een recent rapport van de Financial Industry Regulatory Authority. Jongere beleggers in de leeftijd van 18 tot 34 jaar hadden meer vertrouwen dan degenen in de oudere leeftijdsgroepen.
Echter beleggers met een hoog zelfvertrouwen beantwoordden meer vragen fout tijdens de test. Dit suggereert dat deze beleggers onwetend zijn en mogelijk verkeerd geïnformeerd zijn.
Zelfvertrouwen is zeker geen slecht ding en kan je zelfs vooruithelpen in het leven. Te veel zelfvertrouwen of de overconfidence bias is echter wel een probleem. Hierbij overschatten beleggers hun financiële kennis en kan dit schadelijke gevolgen hebben.
Deze bias kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ervan overtuigd bent dat je de markt jaar na jaar kan verslaan. Om dit te bereiken zullen beleggers meer risico nemen. Statistieken tonen echter aan dat het zelfs voor professionals zeer moeilijk is om de markt te verslaan, laat staan voor de gemiddelde belegger.
Naast het toevoegen van potentieel onnodig risico aan een portefeuille, kan overmoed leiden tot hogere relatieve kosten door het veelvuldig kopen en verkopen van activa.
Een manier om een overvloed aan zelfvertrouwen te overwinnen is het onderzoeken van investeringsbeslissingen uit het verleden en kijken hoe deze uitpakten. Hierna kan je analyseren hoe overmoed kan hebben geleid tot slechte resultaten en deze fouten vermijden in de toekomst.
Verder kunnen beleggers gebruik maken van een “pre-mortem” strategie. Het concept probeert overmoed te overwinnen door zich de mogelijke uitkomsten vanuit een toekomstig perspectief voor te stellen. Dit is een beter aanpak dat een beslissing te nemen en de resultaten proberen te veranderen wanneer deze zich reeds hebben voorgedaan.
Stel je een belegging voor op een tijdspanne van 5 of 10 jaar. Beeld u in dat de belegging een succes was. Denk hierbij dan na over de redenen voor dit succes. Stel u hierna voor dat de belegging een ramp was. Denk dan ook na over de redenen waarom de belegging een ramp is geworden.
Deze oefening kan mensen helpen potentiële risico’s en misstappen te ontdekken die zij anders over het hoofd zouden hebben gezien door overdreven optimisme.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.
Your article helped me a lot, thanks for the information. I also like your blog theme, can you tell me how you did it?