JPMorgan onderzoekt het verstrekken van leningen waarbij cryptocurrency van klanten als onderpand wordt gebruikt. Deze stap markeert een grote verschuiving in de houding van CEO Jamie Dimon, die bitcoin acht jaar geleden nog een ‘fraude’ noemde. Het initiatief speelt in op de groeiende vraag van klanten en de bredere acceptatie van crypto in de financiële sector.
—Lees ook: Makkelijkste manier om geld te verdienen met crypto —
Deze ontwikkeling laat zien hoe grote banken steeds meer openstaan voor digitale activa, ondanks eerdere scepsis.
In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van JPMorgan:
— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —
Jaren geleden noemde Jamie Dimon bitcoin een “fraude” en zei hij dat hij elke handelaar zou ontslaan die ermee werkte. Inmiddels is zijn houding flink veranderd. In mei zei hij:
“Ik verdedig je recht om bitcoin te kopen. Ga ervoor.”
JPMorgan overweegt nu leningen direct te verstrekken tegen crypto-activa zoals bitcoin en ethereum, een volgende stap na leningen tegen crypto-ETF’s. Concurrenten zoals Goldman Sachs accepteren crypto als onderpand nog niet.
Dimon erkent dat zijn eerdere uitspraken sommige klanten hebben afgeschrikt. Met deze koerswijziging wil JPMorgan die relaties herstellen en inspelen op klantbehoeften.
De Amerikaanse overheid werkt aan regelgeving voor stablecoins, die gekoppeld zijn aan echte activa zoals de dollar. Grote banken steunen deze wetgeving omdat het handel in digitale activa eenvoudiger maakt.
Toch blijven zorgen over witwassen en compliance spelen. Om leningen met crypto als onderpand aan te bieden, moet JPMorgan technische problemen oplossen, zoals de afhandeling van crypto die niet wordt terugbetaald.
JPMorgan houdt zelf geen crypto op de balans en werkt waarschijnlijk samen met derde partijen zoals Coinbase voor de bewaring van crypto-activa. Ondanks deze uitdagingen omarmt de bank digitale valuta steeds meer.
—Lees ook: De explosiefste selectie crypto’s in de markt —
Bron: Financial Times
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.