Europa - 16 september 2019 - Aandelen

Jefferies geeft verkoopadvies Prosus

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies gaat beursnieuweling Prosus volgen met een Underperform advies en een koersdoel van 61,00 euro, omdat de analisten denken dat de korting die het aandeel biedt op de onderliggende waarde van de investeringen weer zal toenemen.

Die onderliggende waarde van circa 87,50 euro per aandeel is volgens de analisten moeilijk te betwisten, omdat die vooral wordt bepaald door de waarde van het belang in het beursgenoteerde Tencent.

De korting wordt veroorzaakt doordat het in Amsterdam genoteerde investeringsfonds, dat grotendeels in handen blijft van het Zuidafrikaanse mediaconcern Naspers, heeft laten zien dat het geen aandeleninkopen doet als de cash tegen de plinten klotst, en er ook geen ruimte is voor aandeelhoudersactivisme door de beschermingsconstructie van de onderneming.

De korting was voor de beursgang tussen de 30 en 40 procent, maar omdat het aandeel na de beursgang werd gekocht door veel indexbeleggers, is deze korting gedaald naar 17 procent. Dit percentage zal weer gaan oplopen, als weer duidelijk wordt wat de beperkingen zijn voor aandeelhouders van Prosus, dat volgens Jeferies in wezen een houdstermaatschappij is net als bijvoorbeeld HAL. Dit zou bijvoorbeeld in het komende voorjaar zich kunnen voordoen. Een korting van 30 procent is volgens de analisten op zijn plaats.

Beleggers gaan erachter komen dat Prosus een geduldige investeerder is, vergelijkbaar met het Japanse Softbank,  en niet een bedrijf dat hijgerig waarde probeert te maximaliseren, zoals Altaba, aldus Jefferies.

Het belang in Tencent en de andere beursgenoteerde belangen zijn goed voor 86 procent van de waarde van Prosus, en de durfinvesteringen in ecommerce voor ongeveer 10 procent. De rest is contanten. Ondanks de beursnotering is Jefferies niet erg tevreden over de openheid van zaken die Prosus geeft over zijn ecommerce-projecten.

Gezien de verwachte oplopende korting denkt Jefferies dat beleggers daarom beter aandelen Tencent kunnen kopen, als zij denken dat dat meer waard zal worden.

Het aandeel Prosus sloot vrijdag op 73,90 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel