Europa - 15 november 2021 - Aandelen

JDE Peet’s blijft op verkooplijst Jefferies

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies ziet de inflatiedruk toenemen bij koffiebedrijf JDE Peet’s en houdt het advies Underperform in stand, met een koersdoel dat met 3 euro wordt verlaagd naar 23,50 euro. Dit blijkt maandag uit een rapport van de zakenbank.

De koers van JDE Peet’s is afgelopen week 4 procent gestegen, omdat het aandeel zijn plek behoudt in de MSCI Europe Index.

Jefferies kijkt echter vooral naar de stijgende inflatiedruk in de prijzen van groene koffiebonen. Door droogte in Brazilië is de prijs met 70 procent gestegen in een jaar tijd, naar het hoogste niveau sinds begin 2012.

Dat JDE Peet’s zijn winstverwachting handhaafde voor de autonome EBIT-groei, betekent volgens de analisten dat het koffiebedrijven zijn kosten langer heeft afgedekt dan verwacht, maar dat stelt het probleem van de hoge koffieprijzen alleen uit. Jefferies merkt op dat in een vergelijkbaar geval in 2011 en 2015 Nestlé de marges op koffie enorm zag dalen.

De analisten verwachten dat JDE Peet’s niet de volledige 70 procent prijsstijging voor zijn kiezen zal krijgen, omdat het bedrijf een grote koper is, maar zelfs 20 procent zou al meer zijn dan de vermoedelijke verhoging van de verkoopprijs in 2022.

Intussen ziet marktonderzoekbureau Nielsen JDE Peet’s marktaandeel verliezen bij de koffiebonen en gemalen koffie in Europa, waardoor de omzetgroei hier tot stilstand is gekomen.

Met het nieuwe koersdoel zit Jefferies 6 procent lager dan de consensusverwachting van analisten en ook lager dan de winstverwachting van het bedrijf zelf voor de lange termijn.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.