Nederland - 18 november 2021 - Aandelen

IPO Paytm is geen succes

door SVEN VAN GASSE

Op donderdag stond het langverwachte beursdebuut van Paytm op de Indiase aandelenmarkt op de planning. Ondanks de grote hype rond het bedrijf, draaide de IPO uit op een sisser. Het aandeel eindigde zijn eerste handelsdag 27% in het rood.

De flop weerspiegelt de bezorgdheid over het bedrijfsmodel van Paytm. Het bedrijf, dat nu bijna $14 miljard waard is, verloor vorig jaar nog honderden miljoenen dollars en lijkt nog niet klaar om winst te maken. Paytm heeft ook te kampen met een groeiende concurrentie van enkele van de grootste techbedrijven ter wereld.

Met de steun van investeerders zoals Warren Buffet, Masayoshi Son en Alibaba is Paytm één van de best gefinancierde startups van India. Het beursdebuut van Paytm werd daarom nauwlettend in de gaten gehouden door zowel professionele als retail-beleggers.

Gemengde signalen

Buitenlandse investeerders waren zijn zeer enthousiast over Paytm. Het bedrijf haalde $1,1 miljard op bij BlackRock en Canada Pension Plan Investment Board net voor de beursgang. Ook Masayoshi Son van Softbank liet zich meermaals positief uit en investeerde fors in het bedrijf.

De reactie van Inda zelf was echter wat anders. Hoewel de beursgang van Paytm uiteindelijk volledig was onderschreven, was veel van de berichtgeving in de lokale media lauw. De media benadrukte dat het bedrijf er langer over deed om kopers te vinden voor zijn aandelen dan  Zomato en Nykaa, twee andere Indiase startups.

Door de forse verliezen van Paytm vragen analisten zich ook af of het bedrijf zijn waardering wel kan rechtvaardigen. Het bedrijf boekte vorig jaar een verlies van $230 miljoen op een omzet van $430 miljoen. Winst is op korte termijn dus helemaal nog niet in zicht.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.