Nederland - 19 augustus 2020 - Aandelen

Insiders verkopen aandelen

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben te midden van de Covid-19 pandemie nieuwe recordhoogtes weten te bereiken. Toch zijn er tekenen dat enkele leiders van het Amerikaanse bedrijfsleven sceptisch zijn over de duurzaamheid van de rally. CEO’s, toonaangevende aandeelhouders en andere topmanagers zijn massaal aandelen aan het verkopen.

Volgens TrimTabs Investment Research hebben zogenaamde insiders meer dan $50 miljard aan aandelen gedumpt sinds begin mei. Insiders verkopen aan een tempo dat ongezien is sinds 2006.

Het tempo waaraan insiders verkopen zou een waarschuwing kunnen zijn voor de bloeiende aandelenmarkten. Insiders hebben per definitie meer informatie over de werkelijke gezondheid van hun bedrijven dan de gemiddelde belegger.

Als deze personen vertrouwen zouden hebben in de marktrally, zou het onwaarschijnlijk zijn dat zij nu aandelen verkopen.

Peter Boockvar, CIO bij Bleakley Advisory Group, stelt:

Als je een leidinggevende bent en je ziet een uitdagende economische omgeving, geeft de markt je een geschenk met deze sterke opleving.

Waarom verkopen insiders?

Het is belangrijk om mee te delen dat insiders moeten documenteren wanneer ze aandelen kopen en verkopen. Zij moeten echter niet vermelden waarom zij aandelen kopen of verkopen.

Hierdoor is het niet duidelijk of insiders aandelen verkopen omdat ze bang zijn voor een zeepbel op de aandelenmarkten of omdat ze geld nodig hebben om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen.

Hiernaast kunnen leidinggevenden er ook voor kiezen om aandelen te verkopen omdat ze vrezen voor hun positie wanneer bedrijven, om de Covid-19 pandemie te bedwingen, overwegen om extra te bezuinigen.

Nicholas Colas, mede-oprichter bij DataTrek Research, stelt:

Het is mogelijk dat leidinggevenden hun cashpositie willen maximaliseren voor het geval ze ontslagen worden.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.