Nederland - 16 juni 2021 - Economie

Inflatie VK overschrijdt 2%

door SVEN VAN GASSE

De Britse inflatie is in mei onverwacht boven het streefcijfer van 2% van de Bank of England uitgekomen. De inflatie in de regio steeg tot 2,1%. Het ziet ernaar uit dat de inflatie verder zal oplopen nu het land zijn economie weer openstelt na de Covid-19 lockdowns.

De forse stijging ten opzichte van de 1,5% in april is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat de prijzen vergeleken worden met de prijzen in mei 2020, toen het land voor de eerste keer op slot ging.

Beleggers in de hele wereld proberen in te schatten wat de risico’s zijn van een aanhoudende stijging van de inflatie. In de Verenigde Staten bereikte de inflatie op jaarbasis in mei 5%, wat het hoogste punt is in bijna 13 jaar. Hiernaast stelde president Joe Biden ook nog een stimuleringspakket voor van $6 biljoen.

 Geen reden tot paniek

Jack Leslie, econoom bij de denktank Resolution Foundation, zei dat de prijsstijging van 0,3% in november tot 2,1% in mei de snelste stijging in 6 maanden was sinds de Britse pond ineenstortte na de financiële crisis van 2008-2009.

Er is echter nog geen reden tot paniek. De Bank of England heeft reeds gezegd te verwachten dat de inflatie tegen het einde van dit jaar zal oplopen tot 2,5%, naarmate de economie weer op gang komt en naarmate de olieprijzen wereldwijd stijgen.

Andrew Bailey, gouverneur van de centrale bank, en de meeste van zijn collega’s zijn van mening dat de stijging van de inflatie tijdelijk zal zijn. Hierdoor is het volgens hen niet nodig om de enorme stimuleringsprogramma’s terug te schroeven.

Hoofdeconoom Andy Haldane zei vorige week echter dat de beleidsmakers van de Bank of England voor het gevaarlijkste moment staan sinds 1992, toen de regering de pond sterling uit het Europese wisselkoersmechanisme haalde.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.