VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 5 december 2019 - Beursbrink

Impact stikstofprobleem op bouwsector beperkt

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de bouwsector zal volgend jaar flink vertragen, maar ondanks de problemen met stikstof en pfas wel een plus laten zien. Dat verwachten economen van ING.

Volgens de bank groeit de bouwproductie dit jaar met 5 procent, waarmee het de sterkst groeiende sector in Nederland is. De groei is wel iets minder dan de 7 procent van 2018, mede door de pfas-problematiek in de laatste maanden van dit jaar. De pfas-horde lijkt door een tijdelijk verruimde norm grotendeels weggenomen voor volgend jaar.

Volgend jaar loopt de groei in de bouwsector een stuk harder terug, tot slechts 0,5 procent, voorspelt ING.

De grootste problemen met stikstof en pfas zijn er bij de bouw van infrastructuur, zoals wegen. Dit deel van de sector zal volgend jaar wel krimpen, met zo’n 2 procent, waar dit jaar juist nog een groei van 2 procent zal worden gerealiseerd.

De orderboeken van bouwbedrijven zijn echter goed gevuld, met werk voor bijna tien maanden. De maatregelen die de overheid heeft genomen, zoals beperking van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, zorgen ervoor dat bouwprojecten veel eenvoudiger doorgang kunnen vinden. Daarbij kunnen bouwbedrijven de opdrachten naar voren halen die minder last hebben van het stikstofprobleem.

Het aantal nieuwbouwwoningen zal volgend jaar op 65.000 liggen, tegen 69.000 dit jaar, becijferde ING. De groei in de sector moet vooral komen van installatie, afwerking en sloop.

Bamboe om de bouwplaats

ING gelooft dat er ook kan worden gewerkt met innovatieve oplossingen. Zo noemt de bank de mogelijkheid om bamboe te laten groeien in bakken rond de bouwplaats. Deze planten zijn “echte stikstofvreters”, stellen de economen. Ook zijn er dakpannen die schadelijke stoffen uit de lucht kunnen neutraliseren. En de bouwers kunnen werken met elektrisch materieel, om uitlaatgassen te vermijden.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.