Nederland - 14 oktober 2020 - IMF
door SVEN VAN GASSE

IMF verlaagt economische vooruitzichten voor 2021

Er zal in 2021 een sterke heropleving nodig zijn om de wereldeconomie te laten herstellen van de Covid-19 pandemie. Het Internationaal Monetair Fonds ziet de toekomst echter somber in. Het IMF heeft haar economische vooruitzichten voor 2021 verlaagd en waarschuwt voor een lang en traag herstel.

Het IMF verwacht dat de wereldeconomie in 2020 met 4,4% zal krimpen. Deze daling is minder erg dan in juni werd voorspeld. De toename wordt gedreven door een sterker dan verwacht herstel in de Verenigde Staten en Europa na het opheffen van de lockdowns, evenals een sterk herstel in China.

Hoewel de organisatie de toekomst voor het jaar 2020 positiever inziet, maakt het zich zorgen over 2021. Het IMF ziet nu een stijging van 5,2% in de wereldwijde productie in vergelijking met 5,4% in haar vorige verslag. Ook de OESO heeft haar vooruitzichten voor 2021 verlaagd.

Gita Gopinatch, hoofdeconoom bij het IMF, stelt:

De wederopstanding uit deze crisis zal waarschijnlijk lang, ongelijk en zeer onzeker zijn.

Grote gevolgen

De instelling biedt een sombere kijk over hoe de wereldeconomie op middellange termijn zal presteren. De trage groei over zo’n lange periode zal grote gevolgen met zich meebrengen, zo waarschuwde het IMF.

Een van de gevolgen zal zijn dat de ongelijkheid zal toenemen. Hiernaast zou de verbetering van de levensstandaard een serieuze klap kunnen krijgen, zowel in ontwikkelde economieën als in opkomende markten.

Ook wordt verwacht dat de extreme armoede in de wereld voor het eerst in meer dan twee decennia weer zal toenemen.

Van de grote economieën wordt alleen verwacht dat China in 2020 zal groeien. Het IMF is van mening dat de economie van het land met 1,9% zal toenemen door de kordate en efficiënte maatregelen om relatief snel uit de lockdowns te komen.

Het IMF benadrukte dat de onzekerheid over de projecties uitzonderlijk groot is. Dit komt door het gebrek aan duidelijkheid over de crisis en de economische respons, vooral nu de wereldwijde schuldenlast toeneemt.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.