Nederland - 21 oktober 2020 - IMF

IMF verlaagt economische vooruitzichten Azië

door SVEN VAN GASSE

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn economische prognose voor Azië voor dit jaar verlaagd. Er is een groter dan verwachting krimp in landen als India, een teken dat de Covid-19 pandemie nog steeds een zware tol eist in de regio.

Hoewel het IMF de groeiprognose voor volgend jaar onlangs naar boven bijstelde, waarschuwde ze voor een traag en ongelijk herstel waarbij landen die afhankelijk zijn van toerisme een bijzonder harde klap zullen krijgen.

Het herstel van China kan de regionale handel stimuleren. De zwakke mondiale groei, de gesloten grenzen en de spanningen rond handel, technologie en veiligheid hebben de vooruitzichten voor de regio echter verslechterd.

Het IMF verwacht dat de economie van Azië dit jaar zal krimpen met 2,2%. Deze krimp is 0,6 procentpunt groter dan de voorspelling in  juni, als gevolg dan de sterke dalingen in India, Maleisië en de Filipijnen. De economie van India zou dit jaar met 10,3% krimpen.

Voorzichtig positief

In 2021 zal de economie van Azië waarschijnlijk met 6,9% groeien dankzij de impuls van het verwachte sterke herstel van China, de Verenigde Staten en de eurozone.

Het IMF benadrukte echter dat er nog steeds aanzienlijke risico’s zijn. Het risico op een tweede golf van Covid-19 besmettingen en escalerende spanningen met de Verenigde Staten is nog steeds aanwezig.

Tot slot benadrukte de instelling dat de pandemie nog lang niet voorbij is en dat de beleidsondersteuning moet gehandhaafd worden en in sommige gevallen zelfs uitgebreid.

Het IMF besluit:

Een volledig arsenaal aan beleidsondersteuning is essentieel.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.