Nederland - 14 april 2021 - IMF

IMF: “Europese economie volgend jaar terug aan niveau van voor pandemie”

door SVEN VAN GASSE

Volgens het Internationaal Monetair Fonds ligt de Europese economie op schema om in 2022 terug te keren naar het niveau van voor de Covid-19 pandemie. Deze prognose hangt echter volledig af van de vaccinatiecampagne in de regio.

Europese landen zagen zich de voorbije weken genoodzaakt om eerdere maatregelen te verscherpen of zelfs een nieuwe nationale lockdown in te voeren, omdat het aantal Covid-19 besmettingen opnieuw hoog opliepen.

Deze nieuwe stilstand van de Europese economie heeft geleid tot een daling met 0,2 procentpunt van de groeiprognose van het IMF voor dit jaar, die momenteel 4,5% bedraagt.

De onzekerheid over de ontwikkeling van de pandemie blijft echter de vooruitzichten vertroebelen. Vooral wat betreft mogelijke nieuwe varianten en de snelheid van de vaccinatiecampagne, die allesbehalve op wieltjes loopt.

Het IMF stelt:

Een groot risico is dat de vaccinatie vertraging oploopt door leveringsproblemen of het opschorten van vaccinaties.

Stijgende inflatie

Het IMF verklaarde dat het verwacht dat de prijzen op het continent gedurende 2021 zullen verhogen. De stijgende inflatie zou de Europese Centrale Bank ertoe kunnen dwingen haar ultrasoepele monetaire beleid vroeger dan verwacht aan te scherpen.

In het specifieke geval van de eurozone – die de 19 landen omvat die de euro als betaalmiddel gebruiken – heeft de ECB verklaard dat de inflatie het laatste kwartaal van dit jaar op 2% zou kunnen uitkomen. Dit is een belangrijke zaak voor de centrale bank aangezien haar mandaat erin bestaat ervoor te zorgen dat de inflatie dicht bij, maar onder de 2% blijft.

De stijgende reële rente is ook een punt van bezorgdheid voor de ECB. De grootste zorg is dat als de leenkosten voor de regeringen in de eurolanden stijgen voordat de economie volledig hersteld is, dit het hele herstel in gevaar zal brengen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.