Nederland - 16 december 2022
door SVEN VAN GASSE

IEA Rapport: zonne-energie zal in 2027 groter zijn dan kolenenergie

De transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie is volop ingezet. Het Internationaal Energie Agentschap ziet de toekomst voor groene energie zeer rooskleurig in.

Volgens een nieuw rapport van het IEA zal zonne-energie in 2027 groter zijn dan aardgas en kolen. De volgende grafiek illustreert de groei die zonne-energie doormaakt.

Vanaf 2014 is het gebruik van zonne-energie sterk beginnen stijgen. Deze stijging zal zich in de toekomst verderzetten en zelfs versnellen. In tegenstelling tot zonne-energie zal het gebruik van kolen en aardgas enkel maar afnemen.

In 2025 zal zonne-energie reeds groter zijn dan aardgas, waarna kolen in 2027 voor de bijl gaan.

Goedkopere technologie

Een belangrijke factor voor de groei van hernieuwbare energie is het feit dat de technologieën die deze gebruiken, de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper zijn geworden.

De volgende grafiek toont de prijsafname van de technologieën aan. De technologie voor onshore windturbines is de afgelopen jaren bijna 60% goedkoper geworden. Met een daling van meer dan 80% zijn de technologieën voor zonnecellen en  lithium-ion-accus nog goedkoper geworden.

Dit is zeer goed nieuws voor hernieuwbare energie. Hoe goedkoper de technologieën worden, hoe goedkoper de energie kan geproduceerd worden. Op deze manier zal deze vorm van energie niet meer enkel beschikbaar zijn voor de “rijken” maar voor een veel groter deel van de bevolking.

Zeer positief momentum

Door deze dalende kosten en het steeds groter wordende bewustzijn over het klimaat, zit hernieuwbare energie in een zeer positief momentum. De wereld zal tussen 2022 en 2027 evenveel hernieuwbare capaciteit toevoegen als in de 20 jaar daarvoor, zoals de onderstaande grafiek aantoont.

Enorme investeringen

Steeds meer bedrijven, ook in andere sectoren, investeren in de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Hierdoor is de markt voor de energietransitie dan ook een enorme business geworden.

De bovenstaande grafiek toont de investeringen per sector aan in de energietransitie. Tot 2013 investeerden enkele specifieke bedrijven die zich richten op energietransitie in deze markt. Op dit moment zijn er echter steeds meer sectoren die hier ook op inspelen.

De grootste sector is de markt voor elektrisch transport. Dit is geen verrassing als je ziet hoeveel nieuwe fabrikanten van elektrische auto’s er de laatste jaren zijn bijgekomen. Hiernaast investeren steeds meer gevestigde autofabrikanten in elektrische automodellen.

Grootste energiebron in 2025

Door deze massale investeringen gaat de markt voor hernieuwbare energie enorm groeien. Volgens het IEA zal deze markt in 2025 de grootste energiebron zijn. Op dit moment wordt de markt nog gedomineerd door kolen en aardgas.

Hoe investeer je in zonne-energie?

Zonne-energie zal dus een belangrijke rol spelen in de energietransitie in de strijd om de wereld klimaatneutraal te maken. Deze trend is al even aan de gang, maar is nog lang niet uitgespeeld, zoals ook het IEA laat zien. Daarom zal het nog steeds lonen om in deze trend te positioneren. Dat kan bijvoorbeeld met “De Solar Revolutie” gids.

In deze gids spelen we al langer in op zonne-energie. Deze sector heeft al bijzonder mooie winsten opgeleverd, maar anno 2022 zijn koersen weer leeggelopen. En kan het dus langzamerhand weer een goed moment zijn om voor de langere termijn te herpositioneren in zonne-energie.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.