Nederland - 4 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Hoelang duren berenmarkten gemiddeld?

Op dit moment bevinden de aandelenmarkten zich nog steeds in berenmarktgebied. De Dow Jones ontspringt de dans met een daling van minder dan 10%. De S&P 500 noteert echter aan een daling van zo’n 20% en de Nasdaq moest zelfs 30% inleveren.

In zulke periode is het interessant om te kijken naar de geschiedenis. De onderstaande grafiek toont de lengte van berenmarkten doorheen de geschiedenis.

Na een korte berekening blijkt dat een gemiddelde berenmarkt zo’n 1,5 jaar duurt. Indien dit ook nu waar zou zijn, zou dit betekenen dat we het grootste deel van de dalende markt reeds achter ons hebben.

Na regen komt zonneschijn

Hiernaast is er nog meer goed nieuws. Elke berenmarkt wordt immers gevolgd door een heuse stierenmarkt. Er waren zelfs 8 stierenmarkten die een return van meer dan 100% leverden. Het absolute record startte in 1993 en leverde tot 2002 een return van meer dan 400%.

Ook duren stierenmarkten over het algemeen een stuk langer dan berenmarkten. De gemiddelde lengte van een stierenmarkt bedraagt immers meer dan 5 jaar.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.