Nederland - 5 augustus 2022 - venture capital
door SVEN VAN GASSE

Hoe selecteer je een bedrijf? 10 lessen van één van de meest succesvolle durfkapitalisten

Sequoia Capital is één van de meest succesvolle durfkapitalisten ter wereld. Sinds haar oprichting in 1972 creëerde het bedrijf reeds meer dan $3,3 biljoen aan waarde. In dit artikel bespreken we de manier waarop Sequoia Capital de beste bedrijven identificeert.

Sequoia Capital gebruikt 10 punten waarop ze haar keuze voor een bedrijf baseert:

  1. Doel van het bedrijf
  2. Probleem
  3. Oplossing
  4. Waarom nu?
  5. Marktomvang
  6. Concurrentie
  7. Product
  8. Business Model
  9. Team
  10. Financiële plaatje

#1 Doel van het bedrijf

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je bedrijf precies voor staat. Wat is de missie? Daarom moet je het doel van bedrijf in 1 verklarende zin kunnen omschrijven.

Als dit lukt en de investeerders zijn nog steeds aandachtig, ben je reeds op de goede weg.

#2 Probleem

Een bedrijf verkoopt producten en/of diensten. Voor deze zaken moet uiteraard wel een vraag zijn, anders geraak je deze aan de straatstenen niet kwijt.

Het is dus noodzakelijk om te weten welke uitdagingen of problemen jou bedrijf oplost. Beschrijf hiervoor de problemen of knelpunten van je klanten, hoe groter hoe beter.

Laat hierna zien waarom het huidige marktaanbod niet voldoet om het probleem van je klanten op te lossen.

#3 Oplossing

Demonstreer nu de waarde die je bedrijf biedt om het leven van je klanten beter te maken. Toon het werkelijke nut van je product of dienst en maak deze zaken tastbaar.

Als de investeerders hetzelfde “aha-moment” krijgen als jij bij de ontwikkeling van het product/dienst, ga je hen veel beter kunnen overtuigen om te investeren in je bedrijf.

#4 Waarom nu?

Timing is alles. Wanneer de timing van een product lancering niet goed zit, gaat het geen lang leven beschoren zijn. Er zijn vele voorbeelden zoals Leonardo DaVinci in het verleden heeft aangetoond. DaVinci had reeds ontwerpen van parachutes maar men kon de mens in die tijd nog niet in de lucht krijgen , waardoor hier nog geen vraag naar was.

De beste nieuwe bedrijven kunnen duidelijk omschrijven waarom ze precies nu naar de markt willen komen. Een goed voorbeeld is Netflix. De komst van hogesnelheidsinternet maakte streamingsdiensten mogelijk.

#5 Marktomvang

Is de markt wel groot genoeg om echt een grote kans te bieden? Je moet kunnen aantonen wat de totale adresseerbare markt is en deze moet groot genoeg zijn. Durfkapitalisten investeren immers alleen in bedrijven die groot genoeg kunnen worden om later weer te verkopen.

#6 Concurrentie

Voor elk bedrijf is het belangrijk om de competitie in kaart te brengen. Peter Thiel, medeoprichter van PayPal, stelt dat alle mislukte bedrijven faalden omdat ze niet aan de concurrentie konden ontsnappen.

Je moet weten wie je direct en indirecte concurrenten zijn. Wanneer je dit weet, moet je bepalen hoe je je bedrijf gaat differentiëren om ervoor te zorgen dat klanten voor jou kiezen en niet voor de concurrentie.

#7 Product

Het product of de dienst mag uiteraard niet uit het oog verloren worden. Breng je product tot leven en toon aan wat jou product precies doet. Zorg voor een mooi design, zorg dat je indien nodig patenten hebt en breng de oplossing tot leven.

#8 Business Model

Hoe ga je als bedrijf precies geld verdienen? Typisch zijn er verschillende manieren zoals adverteren, een abonnement of transacties doen. Hierna moet je bepalen hoeveel je product gaat kosten en hoe je het bij de klant gaat krijgen.

De ene manier kan goed zijn voor een bepaald product terwijl dit voor een ander product niet het geval hoeft te zien. Kies dus je manier maar zorg er ook voor dat je kan verklaren waarom je deze manier precies gekozen hebt.

#9 Team

Het personeel dat werkzaam is in je startup is de belangrijkste factor die bepaalt of je bedrijf zal slagen of niet. Mensen werven immers nieuw talent aan, trekken de aandacht en winnen deals.

Benadruk daarom de speciale talenten en ervaringen die elke persoon je je team heeft en waarom deze groep perfect is om een startup succesvol te maken.

#10 Financiële plaatje

Hoewel de financials voor volwassen bedrijf zeer belangrijk zijn, is dit voor startups minder het geval.

Benadruk daarom enkel de belangrijkste dingen. Leg hiernaast uit wat de mijlpalen voor de toekomst zijn en gebruik een tijdlijn om te helpen aantonen hoe ver je bent en hoe ver je wilt geraken.

Bron: Twitter
Foto iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.