VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 13 juli 2020 - hydrogen

Het eerste waterstof fonds komt er aan

door SVEN VAN GASSE

Waterstof is al ruim anderhalf jaar booming business maar de technologie kon zich tot nu niet echt van de stempel ‘beloftevol’ ontdoen.Ondanks het stijgend aantal toepassingen in de laatste jaren vult waterstof immers nog maar amper 2% van de wereldwijde energiebehoefte in. De pure waterstof bedrijven met een beurswaarde van meer dan 3 miljard dollar zijn daarom nog steeds op 1 hand te tellen.

En toch beweegt er heel wat in de sector. Landen en continenten verdringen zich om dé waterstofeconomie van de toekomst te worden en investeren daarvoor nooit geziene bedragen. Zo kondigde Europa vorige week aan de sector tegen 2050 met tussen 180 en 470 miljard euro te zullen ondersteunen. Waterstof wordt daarmee het speerpunt van de Europese Green Deal.

Shell en Exxon

Wegens de nog steeds beperkte omvang van de sector bestaat er tot nu geen waterstof fonds waarin beleggers hun investeringen in deze vrij volatiele sector kunnen spreiden.

Daar komt echter verandering in. JJ Traynor en Richard Hulf, voormalige topmannen van respectievelijk Royal Dutch Shell en Exxon Mobil willen eind dit jaar een fonds van 250 miljoen pond (315 miljoen dollar) lanceren dat exclusief in waterstof zal beleggen. Het fonds zal bovendien focussen op groene waterstof die door elektrolyse aangemaakt wordt. Voor Richard Hulf is de beleggerswereld ook geen onbekende, hij was eerder al de beheerder van het energiefonds bij Artemis.

Link met oliegiganten niet toevallig

Dat het net oudgedienden uit de oliesector zijn die dit fonds oprichten mag niet verbazen. Shell doet al vele jaren onderzoek naar hydrogen als brandstof en Exxon Mobil gebruikt waterstof technologie in zijn projecten voor carbon capture. Ook Saudi Aramco kondigde bij zijn beursgang aan een deel van het opgehaalde geld in alternatieven zoals waterstof te zullen investeren.

 

Bron: Reuters

Foto: iStock

In het Hydrogen Rapport vindt u 11 zorgvuldig geselecteerde waterstof bedrijven met het potentieel om uit te groeien tot vooraanstaande spelers in deze groeisector. Deze bieden nu al een goede diversificatie voor wie deze enorme opportuniteit niet wil missen.  

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Soenen
2 maanden geleden

Is dit fonds inmiddels op de markt ?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.