VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 18 december 2020 - Aandelen

Heropeningsrally of speculatieve bubbel?

door SVEN VAN GASSE

De stijgende aandelenmarkten zorgen voor waarderingen die in jaren niet meer gezien zijn, terwijl de Covid-19 pandemie nog steeds in volle hevigheid woedt. Volgens een artikel van Reuters weten beleggers niet of de rally een voorbode is van een sterk economisch herstel of dat we middenin een bubbel zitten.

Na een rally van 15% op jaarbasis noteert de S&P 500 aan 22 keer de verwachte winst. Volgens gegevens van Refinitiv Datastream is het historische gemiddelde 15,3.

De technologiesector, die bijna 28% van de index vertegenwoordigt, heeft een nog hogere koers/winstverhouding van 26,4. Het historische gemiddelde van de sector ligt op 20,6.

Bulls zijn ervan overtuigd dat de huidige aandelenprijzen gerechtvaardigd zijn, door de verwachting van een sterk economisch herstel wanneer Covid-19 vaccins in de hele wereld beschikbaar zijn. Ze wijzen ook op de onaantrekkelijkheid van andere activa zoals obligaties en de lage rentetarieven.

Walter Todd, CIO van Greenwood Capital, stelt:

In sommige delen van de markt is er zonder twijfel een bubbel.

Wankelend economisch herstel

De S&P 500 is sinds zijn dieptepunt in maart met 66% gestegen. Op donderdag bereikte de index een nieuwe all time high. Ondanks deze forse rally is het huidige economisch herstel allesbehalve stabiel. Deze week steeg het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg in de Verenigde Staten voor de tweede week op rij.

Hiernaast wijzen sceptici op de rally van 680% van Tesla, het nieuw record voor bitcoin en de forse interesse in “special purpose acquisition companies” (SPAC) als bewijs voor bubbel-achtig beleggersgedrag.

Een onderzoek van Bank of America toonde ook aan dat de hoeveelheid cash die fondsbeheerders aanhouden op een zeer laag niveau staat. Dit zorgde voor een verkoop-signaal in de modellen van de bank.

Het blijkt dus dat er argumenten te vinden zijn voor een gerechtvaardigde rally alsook voor een speculatieve bubbel. De toekomst zal moeten uitwijzen welk kamp er uiteindelijk gelijk krijgt.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.