Europa - 16 juli 2020 - Beursbrink

Heineken lager op rood Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend fors lager, na een opleving op woensdag. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,3 procent op 570,03 punten.

Het conflict tussen de twee grootste economieën ter wereld en het aankomende rentebesluit van de Europese Centrale Bank hield beleggers vanochtend bezig.

De Verenigde Staten overwegen een reisverbod voor leden van de Chinese Communistische Partij, zo meldde de New York Times. China legde zelf al eerder reisrestricties op aan Amerikaanse beleidsmakers, onder wie senatoren als Ted Cruz en Marco Rubio.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees ook op andere berichten, waaruit blijkt dat de relatie tussen China en de Verenigde Staten, maar ook het Verenigd Koninkrijk, verder afbrokkelt. Zo besloot het Verenigd Koninkrijk Huawei niet toe te laten tot zijn 5G-netwerk en ontnam de Amerikaanse president Donald Trump Hongkong zijn speciale status, waardoor onder meer gunstige importtarieven verdwijnen.

“Beleggers zullen de situatie in de gaten willen houden, al lijkt het erop dat Trump niet in een al te groot conflict met China terecht wil komen, omdat hij nog een verkiezing te winnen heeft in november”, aldus Madden. “Hij staat er namelijk niet gunstig voor.”

Vanmiddag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit, maar er wordt niet verwacht dat de centrale bank aan de rentes en het stimuleringsprogramma zal tornen. De aandacht zal dan ook vooral liggen op de toespraak van voorzitter Christine Lagarde na afloop van het besluit, maar voorafgaand aan een bijeenkomst van Europese leiders waarin het herstelfonds van 750 miljard euro zal worden besproken. ING kijkt uit naar een hint op een verdere uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma later dit jaar.

Op macro-economisch vlak maakte de Chinese overheid op basis van voorlopige cijfers bekend dat de economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 3,2 procent is gegroeid, waar economen hadden gerekend op een groei van 2,6 procent. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een krimp van 6,8 procent op jaarbasis. Ook andere macrocijfers wijzen op herstel in China. Desondanks wees Madden op zorgen dat de investeringen en consumentenbestedingen in het land laag blijven.

ING merkte op dat de groei niet evenredig is verdeeld. “De industriële productie is weliswaar met 4,8 procent toegenomen, maar de winkelverkopen zijn met 1,8 procent gedaald. De coronacrisis heeft er bij de Chinese consument dus stevig ingehakt”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Er zal meer steun vanuit de Chinese overheid en de Chinese centrale bank nodig zijn om de groei op te krikken.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vlak op 1,1395. De olieprijzen daalden met 1,4 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kreeg de winstwaarschuwing van Heineken een negatief onthaal. De bierbrouwer had het afgelopen kwartaal met name zwaar vanwege het omzetverlies in de horeca. De nettowinst verdampte met driekwart en het aandeel koerste 3,1 procent lager. KBC verlaagde als gevolg het koersdoel voor de brouwer van 95,00 naar 90,00 euro bij een onveranderd Accumuleren advies. Analisten van Kepler wezen vooral op de flinke winstval, terwijl Jefferies opmerkte dat met de winstwaarschuwing de druk van de ketel is gehaald voor de komende halfjaarcijfers en dat de brouwer zich nu kan concentreren op de dingen die wel goed gaan.

Ook Prosus en Adyen stonden met verliezen van 3,6 en 2,3 procent onder druk. Unibail-Rodamco-Westfield steeg juist met 0,5 procent.

In de AMX won NSI 2,0 procent en Eurocommercial Properties 1,6 procent. Air France-KLM leverde 1,0 procent in. Op Wall Street koersten vliegtuigmaatschappijen woensdagavond nog fors hoger vanwege optimisme over een coronavaccin, waardoor beleggers anticipeerden op een versoepeling van reisbeperkingen.

Pharming en Aalberts gaven ongeveer 2,5 procent prijs.

Onder de kleinere aandelen daalde TomTom met 3,5 procent na de koerssprong op woensdag na cijfers. Accell steeg met 2,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.