Nederland - 31 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Halfjaarcijfers Gemalto in principe geen verrassing

(ABM FN-Dow Jones) De halfjaarcijfers van Gemalto zouden geen grote verrassingen meer mogen opleveren, nadat de Franse digitale beveiliger vrij recent nog een winstwaarschuwing afgaf, de derde dit jaar.

Eind juli liet Gemalto weten dat de omzet in het tweede kwartaal tegen constante wisselkoersen met 9 procent daalde naar 742 miljoen euro, in lijn met de 8 tot 10 procent daling die de beveiliger had voorzien.

De operationele winst, die Gemalto bij de cijfers over het eerste kwartaal nog inschatte op 90 miljoen tot 100 miljoen euro, is in de eerste jaarhelft vermoedelijk uitgekomen op ongeveer 93 miljoen euro, zo schat de onderneming. Daarbij merkte Gemalto op dat het een afschrijving deed van circa 420 miljoen euro vanwege “de verslechterde vooruitzichten binnen de SIM markt”.

Belangrijker dan deze cijfers was voor de markt evenwel dat Gemalto ook waarschuwde voor de winstontwikkeling voor de rest van het jaar.

De beveiliger verwacht dat de operationele winst in de tweede helft van 2017 zal uitkomen tussen de 200 miljoen en 230 miljoen euro. Dat is flink minder dan de 300 miljoen tot 350 miljoen euro waarop Gemalto eerder rekende.

“Vooruitkijkend verwachten we dat de dubbelcijferige krimp bij Payment in de Amerika’s en bij SIM in het tweede kwartaal ook de rest van het jaar aanhoudt”, zei het concern ter toelichting. De daling wordt volgens Gemalto wel gecompenseerd door een snellere omzetgroei bij Enterprise, Machine-to-Machine en Government, waardoor de omzet in de tweede jaarhelft naar verwachting stabiel zal blijven op jaarbasis, aldus de digitale beveiliger.

Niet alleen beleggers, maar ook analisten reageerden geschokt op de derde winstwaarschuwing van Gemalto in relatief korte tijd. Voor bijvoorbeeld Société Générale en S&P Equity Research was de nieuwste winstwaarschuwing reden om Gemalto op de verkooplijst te zetten. Barclays, Bryan Garnier en Credit Suisse hadden al een verkoopadvies op het aandeel, maar verlaagden na de winstwaarschuwing hun koersdoelen.

In aanloop naar de halfjaarcijfers verlaagde ook Morgan Stanley het koersdoel met 10 euro naar 40,00 euro. Toch denkt de Amerikaanse zakenbank dat inmiddels het ergste achter de rug is. Het kan alleen wel langer duren alvorens ook het vertrouwen van beleggers weer herstelt, waarschuwden de analisten.

“Als de kasstroom verbetert, dan oogt het aandeel goedkoop”, meent Morgan Stanley, er op wijzend dat Gemalto niet profiteerde van de hogere waarderingen die techbedrijven de afgelopen tijd kregen. Alvorens positiever over het aandeel te worden en het huidige advies van Gelijkgewogen te verhogen, wil Morgan Stanley echter eerst bewijs zien dat de winstontwikkeling aantrekt.

Gemalto opent vrijdag voorbeurs de boeken. Donderdagmiddag won het aandeel op een positief gestemd Damrak 1,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.