Europa - 19 maart 2021 - Aandelen

Groothandel maakt omzetverlies uit 2020 dit jaar meer dan goed

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) In alle segmenten van de groothandel, met uitzondering van de bouwgroothandel, valt dit jaar omzetgroei te verwachten, na een verliesjaar 2020. Dit stelden economen van ING vrijdag.

De coronacrisis heeft in 2020 geresulteerd in een volumekrimp van 2,5 procent voor groothandelsbedrijven, de eerste daling sinds 2009, zo benadrukte ING. De omzetkrimp kwam zelfs uit op 3,4 procent.

De verschillen tussen en binnen de segmenten waren groot. Zo boekten de agrarische en bouwgroothandel juist flinke groei, in het segment grondstoffen was er forse krimp. In 2021 zal het beeld volgens ING eenduidiger zijn met alle segmenten die een omzetgroei zullen laten zien.

Ook de omzet in de food groothandel, waarin Sligro Food Group actief is, werd in 2020 gedrukt door de coronacrisis, zeker in het segment foodservice en horeca waar forse omzetverliezen werden geleden, maar steeg volgens het CBS toch met 0,4 procent, dankzij een sterk eerste kwartaal en een topjaar van supermarkten.

In 2021 zal na een valse start in de eerste paar maanden door de aanhoudende lockdowns later in het jaar vlot herstel volgen en wordt uiteindelijk een omzetgroei van ongeveer 1 procent verwacht door ING.

De totale omzetgroei van de sector komt volgens de economen dit jaar uit op circa 5 procent en de groothandel zal daarmee weer zijn plaats terug innemen als groeimotor van de economie, zo stelt de bank.

“Ook al blijft in de rest van 2021 de onzekerheid over de beperkende maatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus groot, het optimisme overheerst: de wereldhandel is sterk opgeleefd en de economieën gaan langzaam maar zeker van het slot”, aldus sectoreconoom Henk van den Brink van ING Economisch Bureau.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.