VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 24 september 2020 - VS

Goldman Sachs maakt zich zorgen over Amerikaans herstel

door SVEN VAN GASSE

Het economisch herstel van de Verenigde Staten zal tijdens de laatste drie maanden van dit jaar meer dan gevreesd vertragen. Volgens Goldman Sachs is het bijna zeker dat het Congres niet nog meer federale hulp zal bieden.

De investeringsbank heeft haar vooruitzichten voor het vierde kwartaal fors naar beneden bijgesteld. Goldman Sachs verwacht een groei van het bruto binnenlands product van slechts 3% op jaarbasis, wat een halvering is van de vorige voorspelling. De voornaamste reden is de impasse in Washington over meer stimuleringsmaatregelen.

Dit zou een extreme vertraging betekenen van de snelle groei die de bank voor het derde kwartaal verwacht. De bank verwacht een groei van 35% op jaarbasis van het Amerikaanse bruto binnenlands product.

Economen van Goldman Sachs stellen:

Op dit punt denken we dat het duidelijk is dat het Congres deze maand geen extra fiscale stimulans zal geven. We denken dat verdere stimulansen op zich zullen laten wachten tot begin 2021.

Economie heeft meer stimulus nodig

Het feit dat er voorlopig geen nieuwe stimulansen zullen komen, is een zeer ernstige zaak. De economie schreeuwt nochtans om meer hulp van de overheid. Vorige week hebben nog eens 870 000 Amerikanen een eerste werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dit cijfer lag hoger dan verwacht.

Zoals velen op Wall Street, had Goldman Sachs verwacht dat er nog eens $1 biljoen aan stimulans onderweg was om het herstel te stimuleren. De wetgevers zijn echter niet in staat geweest om een akkoord te bereiken over de omvang en de samenstelling van het herstelpakket.

Het niet bereiken van een stimulusovereenkomst zal een serieuze klap zijn voor het beschikbaar inkomen in het vierde kwartaal. Dit zal op zijn beurt de uitgaven van de consument onder druk zetten.

De sombere economische vooruitzichten schrikken ook sommige beleggers af. Na een enorme stijging tot recordhoogtes zijn de Amerikaanse aandelen de afgelopen weken gedaald. Deze maand noteert de S&P 500 aan een verlies van 7,5%. De index is op weg om haar slechtste maand september sinds 2008 te beleven. September 2008 was de maand waarin de bank Lehman Brothers implodeerde.

Bron: CNN

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.