Nederland - 10 september 2021 - PE

Goldman Sachs: “Hefboomfondsen zijn steeds actiever op de private markten”

door SVEN VAN GASSE

De activiteit van hefboomfondsen op de private markt, die traditioneel is voorbehouden voor venture capital en private equity, is volgens een rapport van Goldman Sachs de afgelopen jaren enorm gegroeid. Fonsbeheerders proberen op deze manier hun rendementen op te krikken.

Traditioneel gezien beleggen hefboomfondsen uitsluitend in beursgenoteerde aandelen. De laatste jaren zijn deze echter steeds meer geïnteresseerd geraakt in private financieringsrondes van groeiende technologiebedrijven.

Uit het rapport, dat de naam “Hedge Funds and the Convergence of Private and Public Equity Investments” draagt, blijkt dat hefboomfondsen sinds het begin van dit jaar hebben deelgenomen aan 770 private transacties met een totale waarde van $153 miljard. Dit is een absoluut record.

Ter vergelijking: in 2020 namen hefboomfondsen deel aan 753 deals met een totale waarde van $96 miljard. In het decennium voor 2010 lag dit gemiddelde echter op iets meer dan 50 met een piek van 117 in 2007.

Grote bedragen

Het aantal transacties van hefboomfondsen blijft echter klein in verhouding tot de activiteit van andere investeerders op de private markten. Volgens Goldman waren hefboomfondsen betrokken bij slechts 4% van de deals die dit jaar tot dusver werden gesloten.

Dat gezegd hebbende, is de voetafdruk van hefboomfondsen relatief gezien wel veel groter geworden. Zij hebben dit jaar tot dusver 27% van het in particuliere ondernemingen gestoken kapitaal geïnvesteerd. Dit geeft aan hoe zij geneigd zijn om in grotere transacties te investeren.

Driekwart van het kapitaal was afkomstig van slechts 10 hefboomfondsen. Tiger Global Management en Coatue Management zijn twee hefboomfondsen die zeer agressief concurreren met durfkapitalisten uit Silicon Valley en andere investeerders op de private markt. Tiger Global heeft in 2021 in meer dan 20 Europese startups geïnvesteerd, tegenover slechts 4 in 2020.

Bron: CNBC

Foto: iStock

  • Onderwerp:
  • PE
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.