Nederland - 6 juni 2023 - Goud
door VINCE

Geld investeren in goud: 3 beste manieren

Heb je er ooit over nagedacht om een deel van je geld te investeren in goud? Goud wordt vaak gezien als een veilige haven tijdens bijvoorbeeld een financiële crisis. Met de wereldwijde onrust van de afgelopen jaren is het geen gek idee om wat meer financiële zekerheid te zoeken!

In dit artikel bespreken we drie verschillende manieren om te beleggen in goud: door fysiek goud aan te schaffen, via goud-ETF’s (exchange-traded funds) en door te beleggen in goudmijnaandelen. We analyseren de voor- en nadelen van de methodes en helpen je op weg om zelfverzekerd en goed geïnformeerd te gaan beleggen in goud.

Lees dus snel verder om alles te weten te komen over geld investeren in goud!

728x90

Waarom iedereen een beetje goud moet hebben

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom iedereen een beetje goud zou moeten hebben. Goud biedt bijvoorbeeld bescherming tegen inflatie, aangezien het beter zijn waarde behoudt dan geld of andere activa.

Door deze waardevastheid van goud zien veel mensen het als een veilige belegging/haven tijdens een economische crisis. Beleggers maken er dan een veilige diversificatiestrategie van.

Maar momenteel zien we nog een reden die we uit willen lichten; de interesse vanuit wereldwijde centrale banken. En dan met name die uit BRICS landen.

Centrale banken kopen veel goud

Weet je dat centrale banken recentelijk in recordtempo goud hebben gekocht? Volgens een rapport van Krishan Gopaul van de World Gold Council (WGC) hebben CB’s in januari en februari 2023 gezamenlijk een nettobedrag van 125 ton goud gekocht. Dit is de hoogste hoeveelheid voor deze periode sinds ze in 2010 netto-kopers werden.

Centrale banken investeren in goud

Centrale banken zijn ook van plan om het komende jaar nóg meer goud te kopen!

Het toegenomen vertrouwen van centrale banken in goud kan je inspireren om zelf ook te overwegen om te beleggen in goud. Als de vraag naar het edelmetaal daadwerkelijk blijft groeien, kan dit ervoor zorgen dat de goudprijs stijgt en daarmee interessante rendementen oplevert.

Grootste kopers zijn BRICS landen

Bij de bovenstaande 125 ton goud die is gekocht, waren 3 van de 5 grootste kopers BRICS landen. Dit waren China (39,8 ton), Rusland (31,1 ton) en India (2,8 ton).

Goud is heel belangrijk voor deze landen en hun valuta, bij het afstoten van de Amerikaanse dollar. Zolang dit proces aanhoudt, zullen zij steeds meer goud nodig gaan hebben.

Het is dus te verwachten dat de vraag naar het edelmetaal vanuit deze landen in ieder geval blijft aanhouden. Dat is dus nog een goed teken voor de goudprijzen!

Het stijgingspotentieel van goud

Het potentieel voor goud om in waarde te stijgen is enorm, met prijzen die mogelijk zelfs tot $4.000 per ounce kunnen klimmen in 2023. Onder andere de net benoemde factoren helpen hierbij, maar ook de angst voor recessie en renteverhogingen.

Juerg Kiener, de MD en CIO van Swiss Asia Capital, voorspelde dat goudprijzen volgend jaar tussen de $2.500 en $4.000 zouden kunnen liggen en acht de kans groot dat we een grote beweging op de markt zien.

In een eerder artikel keken we naar 16 andere koersdoelen voor goud. Lees hier wat de stemming onder deze groep van 16 analisten was, over het koersdoel van goud in 2023!

Momenteel noteert goud aan zo’n $2.000 per ounce:

goud koers

Hoe kan je dan het beste beleggen in goud? Hieronder de 3 beste manieren:

Manier 1: Fysiek goud

Bij het investeren in fysiek goud zijn er verschillende opties om te overwegen:

  • Goudstaven
  • Gouden munten
  • Gouden sieraden

Goudstaven bieden een tastbare, veilige investering die over het algemeen goed presteert wanneer de economie onzeker is.

In tegenstelling tot goudstaven, kunnen gouden munten naast intrinsieke waarde ook vaak extra geld waard zijn als kunstobject. Gouden sieraden kunnen natuurlijk ook een esthetische waarde hebben naast intrinsieke waarde.

Het opslaan en vervoeren van tientallen munten of allerlei sieraden is uiteraard wel iets moeilijker dan 1 goudstaaf.

Manier 2: Goud ETF’s

Naast beleggen in fysiek goud, kan je ook indirect goud beleggen met goud ETFs. Deze bieden een eenvoudige en kostenefficiënte manier om geld te investeren in goud zonder dat je het fysieke edelmetaal hoeft aan te schaffen.

Een goud ETF volgt de goudprijs op de voet en stelt je in staat om te profiteren van prijsschommelingen.

Nu de prijs van goud stijgt, zijn er de afgelopen maanden al heel wat investeerders die de goudvoorraad achter goud-gebackede ETF’s hebben verhoogd! Maart was de eerste maand sinds april 2022 dat de net inflow van goud-gebackede ETF’s positief was:

investeerders investeren in goud ETF's

De interesse in deze ETFs neemt dus duidelijk toe!

3 voorbeelden van goud ETFs

Er zijn verschillende goud ETFs beschikbaar met uiteenlopende kostenstructuren en risicoprofielen, maar hier bespreken we drie populaire opties: Invesco Source Gold ETC, iShares Physical Gold ETC en Xetra Gold.

Invesco Source Gold ETC (ticker: SGLD) heeft jaarlijkse kosten van slechts 0.15% en is een uitstekende keuze voor beleggers die blootstelling willen aan de goudprijs tegen minimale kosten. De ISIN-code is IE00B579F325.

Invesco Source Gold ETC

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Een andere aantrekkelijke optie is iShares Physical Gold ETC (ticker: SGLN), ook met jaarlijkse kosten van 0.15%. Dit product onderscheidt zich doordat het fysiek zilver als onderpand gebruikt, waardoor het extra veiligheid biedt voor beleggers die hun vermogen willen beschermen tegen economische onzekerheid of inflatie. De ISIN-code hiervan is IE00B4ND3602.

iShares Physical Gold ETC

Tot slot hebben we Xetra Gold (ticker: 4GLD), met iets hogere jaarlijkse kosten van 0.3%, maar dit product staat bekend om zijn betrouwbaarheid en stabiliteit. De ISIN-code is DE000A0S9GB0.

Xetra Gold

Manier 3: Goudmijn aandelen

Goudmijn aandelen vertegenwoordigen bedrijven die zich bezighouden met het ontdekken, exploiteren en verwerken van goud. Wanneer je geld in goud investeert door te beleggen in deze aandelen, neem je indirect deel aan de activiteiten van deze bedrijven. Dit kan leiden tot een hoger rendement dan bij andere financiële instrumenten zoals ETF’s.

Hieronder gaan we in op 3 voordelen en een nadeel van goudmijn aandelen

Voordeel 1: Hefboomeffect op de goudprijs

Het grote voordeel van het investeren in goudmijnaandelen is dat ze meestal meer hefboomwerking bieden dan directe investeringen in fysiek goud of goud-ETF’s.

Met andere woorden, wanneer de goudprijs stijgt, kunnen mijnbouwbedrijven profiteren omdat hun productiekosten relatief constant blijven terwijl hun opbrengsten toenemen. Als gevolg hiervan kunnen ze grotere winsten genereren en hogere dividenden uitkeren aan aandeelhouders.

Voordeel 2: goede verhandelbaarheid

Goudmijn aandelen zijn goed verhandelbaar, vergeleken met bijvoorbeeld fysiek goud. Dit komt onder meer door de liquiditeit en toegankelijkheid:

  1. Liquiditeit: Goudmijn aandelen worden verhandeld op financiële markten, zoals aandelenbeurzen. Deze markten hebben doorgaans een hoge mate van liquiditeit, wat betekent dat er voldoende kopers en verkopers zijn om transacties snel en efficiënt af te handelen. Dit maakt goudmijn aandelen een liquide belegging.
  2. Toegankelijkheid: Goudmijn aandelen kunnen worden verhandeld via online effectenmakelaars en beleggingsplatforms, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor individuele beleggers. Dit in tegenstelling tot fysiek goud, waarvoor je doorgaans naar specifieke locaties zoals juweliers of gespecialiseerde handelaren moet gaan.

Voordeel 3: je betaalt geen beheerkosten

Beheerskosten, ook wel bekend als opslag- en bewaarkosten, zijn kosten die gepaard gaan met het opslaan en beheren van fysiek goud. Ook kunnen er nog verzekeringskosten bijkomen. Deze kosten kunnen in de loop van de tijd aanzienlijk oplopen, vooral als je grote hoeveelheden goud bezit.

Bij goudmijn aandelen zijn er doorgaans geen directe kosten verbonden aan het bezit of de opslag van fysiek goud, omdat je niets fysiek bezit.

Door geen beheerkosten te hoeven betalen, hou je meer controle over jouw investering én bespaar je potentieel geld op de lange termijn.

Nadeel: expertise vereist

Hoewel goudmijn aandelen veel voordelen bieden, is het belangrijk om te beseffen dat er ook enige expertise nodig is om succesvol te zijn in deze markt.

Enkele factoren waar je professioneel op in zou moeten kunnen spelen zijn vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen, macro-economische ontwikkelingen en industriële doeleinden.

Pas als je je goed verdiept in alles dat met deze markt te maken heeft, kan je met vertrouwen in goudmijn aandelen beleggen.

Maar dit kost erg veel tijd en moeite!

Wij hebben echter de oplossing voor jou, die we hieronder bespreken:

Beleggen in goudmijn aandelen: onze favoriete methode

Uit de benoemde 3 manieren om te investeren in goud (fysiek goud, goud ETF’s en goudmijn aandelen), is de laatste onze favoriet!

Dat is dan ook de reden dat we hier een compleet ebook voor hebben; de Edelmetalen Gids.

Hierin delen we met onze expertise kansrijke goudaandelen (maar ook zilver), zodat jij geen langdurig analyse werk hoeft uit te voeren!

Enkele interessante aandelen die we momenteel volgen zijn:

  • Osisko Gold (OR)
  • Aris Mining Corp (ARIS)
  • New Found Gold (NFG)

Op deze 3 aandelen hebben we al een gemiddeld rendement van 45%!

Het nadeel van goudmijn aandelen, dat er expertise vereist is, kan je dus aan ons overlaten. Hiermee kan jij enkel genieten van de voordelen van goudmijn aandelen!

Abonneren op het Edelmetalen Ebook kan via deze link.

Edelmetalen goud ebook

Alternatieven voor het beleggen in goud?

Afgezien van beleggen in goud zijn er tal van andere opties om je kapitaal te laten groeien, zoals zilver, vastgoed of zelfs Bitcoin. Hoewel in goud beleggen een populaire keuze is, kunnen deze alternatieven voor beleggen in goud ook interessante kansen bieden.

Zilver: Dit edelmetaal wordt vaak beschouwd als het ‘kleine broertje’ van goud en kan dienen als een goedkopere en toegankelijkere vorm van investering. Net als goud profiteert zilver meestal tijdens monetaire gebeurtenissen zoals inflatie of economische onzekerheid.

Vastgoed: Vastgoedinvesteringen worden gezien als stabiele en betrouwbare activa die waarde behouden gedurende langere perioden. Bovendien kunnen ze aanzienlijke huuropbrengsten genereren die bijdragen aan financiële vrijheid.

Bitcoin: Deze digitale valuta heeft veel aandacht gekregen in de afgelopen jaren dankzij haar snelle groei en volatiliteit. Hoewel risicovoller dan traditionele beleggingsklassen, kan het investeren in cryptocurrencies potentieel aanzienlijke rendementen opleveren.

Conclusie

Dus, waar wacht je nog op? In goud investeren kan een solide aanvulling zijn op jouw beleggingsportefeuille. Al helemaal met de hoge koersen die men voorziet! Daarnaast is investeren in het waardevaste goud verstandig, met de beweeglijke perioden waarin we leven.

Overweeg de verschillende opties om in goud te investeren en kies degene die het beste bij jouw financiële doelen past.

In onze ogen kom je het beste uit met beleggen in goudmijnaandelen. Vanwege de hefboom op de goudprijs, de goede verhandelbaarheid en het feit dat je geen beheerkosten betaalt.

De vereiste expertise voor deze optie bieden wij aan in het Edelmetalen Ebook, zodat jij je hier niet extreem in hoeft te verdiepen! Check de gids hier.

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.