Nederland - 11 februari 2021 - Duurzaamheid

Geld geïnvesteerd in ESG-fondsen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 pandemie heeft ESG-beleggen of duurzaam beleggen een stevige boost gegeven. Beleggers hebben vorig jaar recordbedragen geïnvesteerd in ESG-fondsen, die als doel hebben het milieu te beschermen en sociale gelijkheid te bevorderen.

Fondsen die zogenoemde ESG-principes hanteren, beleggen bijvoorbeeld niet in oliebedrijven maar wel in energiebedrijven die niet afhankelijk zin van fossiele brandstoffen. Hiernaast zoeken ze ook bedrijven die diversiteit op grond van ras en geslacht bevorderen.

Deze fondsen haalden vorig jaar $51,1 miljard aan nieuw geld van beleggers op, wat volgens gegevens van Morningstar het vijfde opeenvolgende jaarrecord is. In 2019 vloeide er ruwweg $21 miljard naar duurzame fondsen.

Klimaatverandering en BLM

De populariteit van deze fondsen komt doordat beleggers – vooral jongeren – geïnspireerd worden door belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en de ongelijkheid tussen rijk en arm. Hiernaast zette de Black Lives Matter beweging raciale ongelijkheid in de verf.

Jon Hale, directeur duurzaam investeren bij Morningstar, denkt dat de millennials op stoom beginnen te komen. Jonge beleggers beschikken over meer vermogen om te beleggen en krijgen steeds meer beslissingsbevoegdheid bij beleggingsinstellingen.

President Joe Biden heeft van de klimaatverandering een kernpunt van zijn regering gemaakt. Volgens Hale is het hierdoor bijna zeker dat deze fondsen een extra duwtje in de rug zullen krijgen.

Hale besluit:

Beleggers beginnen zich te realiseren dat we maatschappelijke problemen kunnen aanpakken via investeringen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.