Nederland - 15 augustus 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Focus op probleemprojecten bij resultaten Heijmans

(ABM FN-Dow Jones) De focus bij de halfjaarresultaten van Heijmans ligt op de impact van oude probleemprojecten. Dit bleek uit een vooruitblik van ING op de resultaten van het bouwbedrijf.

In de kwalitatieve trading update over de eerste drie maanden van 2017 liet het bouwbedrijf in mei weten dat het kwartaal “volgens plan” verliep.

Bestuursvoorzitter Ton Hillen, sinds vorig jaar de topman, heeft 2017 eerder al gekenmerkt als een overgangsjaar. Vorig jaar werden stevige verliezen geboekt, waardoor zorgen over de continuïteit ontstonden. Heijmans greep in door de CFO en later ook de CEO weg te sturen en winstgevende onderdelen in Duitsland en België te verkopen om de financiële gezondheid te verbeteren. Met de banken werden nieuwe afspraken gemaakt.

De vraag is volgens analist Tijs Hollestelle nu wat de impact van de probleemprojecten, met name in de infra divisie, is geweest. Dit geldt volgens hem ook voor de utiliteit activiteiten, maar in mindere mate. Voor de woningbouw en vastgoed onderdelen rekent Hollestelle op “gezonde cijfers”.

De nettoschuld zal volgens de analist zijn afgenomen vanwege de desinvesteringen van het “tafelzilver”, maar aan de andere kant zal het werkkapitaal seizoensgebonden zijn toegenomen. Hollestelle verwacht dat Heijmans eind juni aan de gemaakte afspraken met zijn banken heeft voldaan.

De analist gaat uit van een onderliggend bedrijfsresultaat van 1,5 miljoen euro negatief. Een jaar geleden was dit nog 7,0 miljoen euro negatief. Hollestelle denkt dat Heijmans 1.090 huizen heeft verkocht in het eerste halfjaar; ongeveer 2 procent meer dan een jaar terug.

Het advies van ING is Kopen, hoewel de marktvorser wijst op de hoge risico’s. Als de probleemprojecten in toom worden gehouden zou het herstel van de Nederlandse huizenmarkt tot snel groeiende marges kunnen leiden. Maar in het geval van een negatieve verrassing, kan de financiële gezondheid weer in het geding komen en dat zou mogelijk een emissie noodzakelijk maken tegen ongunstige voorwaarden.

Het aandeel Heijmans noteerde dinsdag op een groen Damrak 1,1 procent hoger op 7,24 euro. Woensdag voorbeurs opent het bouwbedrijf de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.