Europa - 24 september 2020 - Aandelen

Flinke verliezen voor AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend aanzienlijk lager. Kort na elf uur verloor de AEX 1,0 procent op 540,46 punten.

De Europese beurzen deden in navolging van de Amerikaanse en Aziatische aandelenmarkten een stap terug. Beleggers lijken zich erbij neer te leggen dat het Amerikaanse Congres niet op korte termijn met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt, ondanks dat het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd toeneemt.

Vooral aandelen van luchtvaartmaatschappijen stonden opnieuw fors onder druk, met verliezen voor International Airlines Group, Rolls-Royce en Deutsche Lufthansa. Air France-KLM verloor in Amsterdam 4,9 procent.

“Zorgen over de tweede coronagolf en het herstel van de economie nemen met de dag toe”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. “Nu er weer meer maatregelen worden getroffen om verdere verspreiding van het virus te beperken, zal vooral de dienstensector dat voelen”, aldus Wiersma. Op woensdag lieten cijfers van Markit al zien dat de Europese dienstensector krimpt.

Ook Wall Street liet woensdagavond forse verliezen zien en de futures wijzen op een lagere opening van de Amerikaanse beurzen vandaag.

Economen van Goldman Sachs halveerden hun groeiramingen voor de Amerikaanse economie voor het vierde kwartaal van 3 tot 6 procent. “Het is duidelijk dat het Congres niet met extra fiscale stimuleringsmaatregelen komt”, aldus de economen. “Dit betekent dat de laatste ronde van extra werkloosheidsuitkeringen nabij is en dat verdere fiscale ondersteuning niet eerder dan 2021 zal komen.”

Strateeg Ajay Rajadhyaksha van Barclays wees in een rapport op het enorme gat in de waardering van waarde-aandelen en groei-aandelen. “Dit gat is zo groot, dat waarde-aandelen de grote winnaars kunnen zijn van de volgende fase van het economische herstel”, aldus de strateeg. “Dit zal Europese en andere niet-Amerikaanse beurzen ondersteunen.”

De dollar zet daarnaast zijn opmars ten opzichte van de euro voort. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1655. Begin deze week stond er nog een stand van 1,1873 op de borden.

Ook vandaag houdt het Congres een periodieke hoorzitting over de coronasteun van de Fed. Daarnaast staan onder meer de nieuwe Amerikaanse woningverkopen in augustus geagendeerd.

Stijgers en dalers

Onder de roodgekleurde hoofdfondsen droeg Galapagos met 3,0 procent de rode lantaarn. Volgens Jefferies ligt het bedrijf nochtans op schema met goedkeuringsaanvragen in Europa en Japan.

ASMI en ASML leverden tot 2,6 procent in.

Adyen verloor 1,1 procent. Het fintechbedrijf kondigde het vertrek van mede-oprichter en chief technology officer Arnout Schuijff aan. Ook een koersval op Nasdaq woensdagavond hielp de koers niet.

De defensieve waarden Unilever en Heineken stegen tot 0,3 procent.

Corbion won in de AMX 4,9 procent. Corbion en Total zijn van plan via hun joint venture 200 miljoen euro te steken in de bouw van een nieuwe PLA-bioplastics fabriek in Europa.

Basic-Fit maakte een koersval van 6,1 procent. Basic-Fit moet in Frankrijk clubs gaan sluiten in de negen grootste steden. Volgens Kepler Cheuvreux vormt dit geen problemen voor de schuldratio en liquiditeitspositie van de uitbater van fitnessclubs. Kepler schat dat het sluiten van 80 clubs voor een periode van twee weken en bij een volledige compensatie een impact op de omzet zal hebben van circa 2 tot 3 miljoen euro.

Onder de kleinere aandelen verloor AMG 3,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.