Nederland - 2 augustus 2019 - Europa

Flink lagere opening Damrak voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een flink lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,8 procent in het rood. Op donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent in het groen op 572,46 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zijn beleggers in de greep van de opnieuw oplaaiende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde donderdag op Twitter met nieuwe importsancties van 10 procent op 300 miljard dollar aan Chinese goederen die op 1 september aanstaande in moeten gaan. Als gevolg eindigde Wall Street donderdag stevig in het rood en leverde daarmee de winsten van eerder op de dag in.

Volgens Hewson heeft de “abrupte escalatie” in het handelsconflict de markten overvallen. “Na de impasse in de zomer, was er optimisme dat als China en de VS weer samen aan tafel zouden zitten, er op zijn minst een korte periode van staakt-het-vuren zou plaatsvinden”, aldus Hewson. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij sprak van een “koude douche.”

“Helaas heeft president Trump niet een specifiek draaiboek waar hij zich aan houdt”, aldus Hewson. De marktvorser sprak van roekeloos gedrag van Trump, dat vermoedelijk “verschrikkelijk averechts” zal uitwerken. “Zijn acties van gisteren geven hem wel de zwakkere dollar die hij wil. En bovendien zorgt het voor neerwaartse druk op de obligatierendementen, naast een flinke daling van de aandelenmarkten en olieprijzen. Daar zat Trump vermoedelijk niet op te wachten.”

“De markt dacht terecht of onterecht dat het handelsconflict even naar de achtergrond was verdwenen. Nu de spanningen met China weer oplaaien, ontstaat meer onzekerheid voor beleggers”, aldus vermogensbeheerder R.J. Grant van KBW Inc.

Naast de Amsterdamse beurs, zullen als gevolg ook andere beurzen in Europa flink lager openen. “Daarmee worden de bescheiden winsten op donderdag weer weggevaagd”, aldus Hewson. Schutte van Boer & Olij wees ook op een geplande aankondiging van Trump later vandaag, die vermoedelijk over de handel met Europa gaat. “De vraag is of Trump nu gaat doorpakken, nadat er in de laatste weken al wat geruchten kwamen dat hij landen als Frankrijk en Duitsland wil belasten”, aldus Schutte. Volgens Schutte is er verder nog geen sprake van paniek onder beleggers, maar wel van een hoop scepsis.

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag door de toegenomen zorgen over het handelsconflict stevig lager. Naast het handelsconflict speelt er meer in de regio. Zo zijn Japan en Zuid-Korea ook in een conflict beland, over de compensatie voor Zuid-Koreaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Japanse regering heeft vannacht besloten om Zuid-Korea van de zogenaamde ‘lijst met witte landen’ te halen. Deze landen hebben bepaalde voordelen bij de import en export in de handelsrelatie met Japan.

Verder zou Noord-Korea voor de derde keer in korte tijd rakettesten uitvoeren. Volgens de regering van Zuid-Korea vuurde het land twee ballistische raketten af, die in zee terechtkwamen. “Dit helpt allemaal niet”, aldus Schutte.

De olieprijs daalde donderdag flink. Op een settlement van 53,95 dollar, werd een vat West Texas Intermediate liefst 7,9 procent minder waard ten opzichte van woensdag. In de Aziatische handel vanochtend herstelden de olieprijzen licht, met ene plus van circa twee procent.

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1074. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1090.

Beleggers richten verder hun aandacht op het banenrapport uit de VS vanmiddag.

Bedrijfsnieuws

Brunel International heeft in het tweede kwartaal van 2019 een flinke omzetgroei geboekt, maar zag de marge wel onder nul uitkomen. Brunel rekent voor 2019 op een omzet van 1.025 tot 1.075 miljoen euro en een EBIT van 38 miljoen tot 43 miljoen euro. Exclusief de eenmalige last van 5,5 miljoen euro die in het tweede kwartaal werd genomen, zal de EBIT uitkomen op 43,5 miljoen tot 48,5 miljoen euro.

Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor DSM verhoogd van 110,00 naar 119,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De recente kwartaalcijfers van DSM bleven vrij van drama’s, in tegenstelling tot de rest van de sector, aldus de analisten.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor ING van 11,50 naar 11,00 euro, met een onveranderd Neutraal advies.

GrandVision heeft een akkoord bereikt over de overname van het Zwitserse Graffiti Holding. Er werden geen financiële details gemeld.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde donderdag 1,1 procent tot 26.583,42 punten, de S&P 500 verloor 0,9 procent op een slot van 2.953,56 punten en de Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 8.111,12 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.