Europa - 28 februari 2022 - Aandelen

Financials onderuit op rood Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend lager, waarbij vooral de financials onder druk stonden vanwege de hevige sancties die werden opgelegd aan onder meer Russische banken. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,4 procent tot 717,60 punten.

Ook in de rest van Europa stonden de beursgenoteerde financials flink onder druk, na het nieuws dat de VS, Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk de toegang van bepaalde Russische banken tot het SWIFT-systeem hebben geblokkeerd.

“De vrije wereld is meer dan ooit verenigd in de strijd tegen Poetin en lijkt bereid een hoge prijs te betalen om de oorlog te beslechten”, aldus hoofdeconoom Holger Schmieding van Berenberg Bank. De econoom stelde dat de grote Russische banken die zijn uitgesloten van het SWIFT-systeem circa 70 procent uitmaken van de gehele Russische bankensector. Met deze maatregel wordt het de banken moeilijk gemaakt om betalingen te doen en om aanspraak te maken op de buitenlandse reserves ter waarde van circa 630 miljard dollar. “Dit kan problemen opleveren voor financiële en niet-financiële bedrijven buiten Rusland”, aldus Schmieding.

BP liet zondag bijvoorbeeld al weten 25 miljard dollar af te schrijven, vanwege de desinvestering van een belang van krap 20 procent in het Russische Rosneft. Sectorgenoot Shell verloor in Amsterdam 2,3 procent.

Analisten van SEB merkten op dat de mondiale aandelenmarkten op vrijdag nog flink stegen, ondanks de oorlog in Oekraïne. “Deze bewegingen zijn moeilijk te interpreteren, maar kunnen deels te maken hebben met het sluiten van marktposities en afgenomen risico’s. Op korte termijn zal er echter ‘extreme onzekerheid’ zijn voor beleggers”, aldus SEB.

De euro trok iets aan ten opzichte van de dollar op 1,1170. In de afgelopen week profiteerde de dollar nog van zijn functie als veilige haven.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen werden financiële waarden hard afgestraft. Verzekeraar NN Group verloor 5,4 procent, terwijl ING vanwege zijn blootstelling aan Rusland 9,5 procent lager noteerde. Universal Music Group won 3,3 procent en Just Eat Takeaway.com 1,4 procent.

In de AMX won flitshandelaar Flow Traders 3,7 procent en Alfen 6,4 procent. OCI steeg met 3,4 procent. ABN AMRO verloor 6,5 procent, mede door een verkoopadvies van Berenberg. Air France-KLM, dat niet langer op Rusland vliegt, daalde ook 1,6 procent.

In de AScX verloor bouwer BAM 2,5 procent. B&S steeg 0,3 procent na cijfers.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.