Nederland - 14 september 2021 - Aandelen

Evergrande waarschuwt opnieuw voor mogelijke default

door SVEN VAN GASSE

Evergrande, de op één na grootste vastgoedontwikkelaar van China qua omzet, waarschuwt opnieuw dat het in gebreke zou kunnen blijven bij de aflossing van de enorme schulden. Het bedrijf worstelt om de kosten te drukken of een partij te vinden om sommige activa te kopen.

De in opspraak geraakte Chinese vastgoedgigant heeft de voorbije weken meermaals gewaarschuwd voor een mogelijke liquiditeitscrisis. Het bedrijf heeft een totale schuld van $300 miljard en verklaarde dat het in gebreke zou kunnen blijven als het er niet in slaagt snel geld bijeen te krijgen.

Mocht dit effectief gebeuren, zouden de gevolgen voelbaar zijn in het hele Chinese banksysteem en de bredere economie. De groep heeft reeds werk aan sommige projecten opgeschort in een poging om cash te besparen. Deze zet zou de Chinese vastgoedsector echter kunnen treffen.

Evergrande maakte hiernaast dinsdag bekend dat het geen wezenlijke vooruitgang had geboekt in zijn zoektocht naar investeerders. Het bedrijf wil een deel van zijn belangen in zijn activiteiten op het gebied van elektrische voertuigen en vastgoeddiensten verkopen, om geld bij elkaar te krijgen.

Mark Williams, hoofdeconoom Azië bij Capital Economics, stelt:

De ineenstorting van Evergrande zou de grootste test zijn waarmee het financiële systeem van China in jaren is geconfronteerd.

Protesterende investeerders

Het aandeel van Evergrande kelderde op dinsdag opnieuw met bijna 12% tot 2,97 Hongkongse dollar of zo’n $0,38. Het aandeel heeft dit jaar reeds 80% van zijn waarde verloren. De problemen van Evergrande werden deze week nog extra onderstreept toen er naar verluidt protesten uitbraken bij het hoofdkantoor in Shenzhen.

Honderden beleggers doken zondag op bij de kantoren van Evergrande om een ontmoeting te eisen met een topman van het bedrijf, aldus het Chinese persagentschap Caixin. Reuters meldde maandag soortgelijke taferelen met zo’n 100 demonstrerende investeerders ter plaatse.

Analisten hebben gesuggereerd dat de Chinese regering zou moeten ingrijpen om de gevolgen te beperken als Evergrande in gebreke zou blijven. Er is echter nog geen teken gegeven dat dit effectief gaat gebeuren.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.