Nederland - 29 maart 2021 - Economie

Ever Given fiasco kan handel nog maanden verstoren

door SVEN VAN GASSE

De Ever Given, het 400 meter lange containerschip dat al bijna een week het Suezkanaal blokkeert, is losgemaakt. Hierdoor kunnen honderden schepen opnieuw de vitale handelsader doorvaren. Dit wilt echter niet zeggen dat alle problemen hiermee van de baan zijn.

Bedrijven die afhankelijk zijn van tijdige leveringen van grondstoffen of producten kunnen nog maanden last hebben van vertragingen. Nog voor de Ever Given vastliep stonden de bevoorradingsketens al onder druk. Hierdoor werd het veel duurder om goederen te vervoeren over de hele wereld en ontstonden er tekorten van hometrainers tot kaas.

Er liggen nu 367 schepen, waaronder 35 olietankers en 96 containerschepen, te wachten om het kanaal door te varen. Wanneer het verkeer weer op gang komt, zal het nog dagen duren om de achterstand volledig weg te werken.

Maersk

Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, heeft 3 schepen vastzitten in het kanaal en nog eens 29 schepen zijn aan het wachten om binnen te varen. De volgende dagen zal dit aantal alleen nog maar aangroeien.

Het bedrijf heeft reeds 15 schepen omgeleid rond Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste punt van Afrika. Deze omleiding neemt wel aanzienlijk meer tijd in beslag en brengt ook meer kosten met zich mee.

Maersk zei dat het 6 of meer dagen zou kunnen duren om de achterstand van de schepen in het kanaal weg te werken nadat de Ever Given is vrijgegeven, afhankelijk van de veiligheid en andere factoren. De gevolgen voor het bedrijfsleven zullen echter nog langer aanhouden.

Maersk besluit:

Zelfs wanneer het Suezkanaal opnieuw wordt vrijgegeven kunnen de effecten nog maanden voelbaar zijn.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.