Nederland - 11 september 2020

Europese Centrale Bank houdt rentes en stimulus onveranderd

door STIJN

Het was vol spanning uitkijken naar de beslissing van de Europese Centrale Bank. Voorzitster Christine Lagarde verloste ons van de onwetendheid en kondigde in een persmededeling aan dat het beleid niet aangepast zal worden. De rentes en de stimulus zullen dus ongewijzigd blijven ondanks de sterke euro. Beleggers reageren alvast positief op het gebeuren.

Over een verrassing kunnen we eigenlijk niet spreken. De Europese Centrale Bank houdt de rentes en de stimulus ongewijzigd. Maar het scheelde wellicht niet veel want de sterke euro had ervoor kunnen zorgen dat de beleidsmakers toch aanpassingen hadden doorgevoerd.

De rentes blijven voorlopig ongewijzigd. De rente op de basisherfinancieringstransacties, de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit zijn nog altijd 0,00 procent, 0,25 procent en -0,50 procent. Het ‘Pandemic Emergency Purchase Programme’ blijft ook 1,35 biljoen euro.

Een statement van de Europese Centrale Bank:

These purchases contribute to easing the overall monetary policy stance, thereby helping to offset the downward impact of the pandemic on the projected path of inflation.

Inflatie

De waarde van de euro, die nauwgezet in de gaten wordt gehouden door de ECB, is met 5 procent gestegen tegenover de dollar sinds begin juli. Een sterkere munt zorgt voor goedkopere import maar maakt de export duurder. Een lager dan verwachte inflatie in augustus deed echter wel de vraag rijzen of de centrale bank niet meer moet doen om de economie te ondersteunen.

Het is alleszins koffiedik kijken hoe de Europese economie gaat reageren. Mocht het niet gaan verbeteren de komende maanden, dan kan de Europese Centrale Bank alsnog acties ondernemen om nieuw leven te blazen in de Europese economie. Het is dus een kwestie van tijd.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.