Nederland - 23 juli 2020 - Economie

Econoom waarschuwt voor dubbele dip in Verenigde Staten

door SVEN VAN GASSE

Econoom Stephen Roach waarschuwt beleggers die hun hoop hebben gevestigd op een duurzaam V-vormig herstel in de Verenigde Staten. Volgens Roach brengt dit geloof de beleggers op een dwaalspoor. Hij verwacht eerder een dubbele dip of een W-vormig herstel.

Stephen Roach is een van ’s werelds meest vooraanstaande economen op het gebied van Azië. Hij voorspelde dat de uitbraak van het Covid-19 virus de gevolgen van SARS in 2003 zou overschaduwen. De econoom waarschuwde dat het Covid-19 virus zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie zou kunnen opschudden.

Roach merkt op dat recessies historisch gezien een dubbele dip doormaken. Hij verwacht dat deze recessie hetzelfde patroon zal volgen ondanks zijn ongewone oorsprong. De Verenigde Staten liggen volgens Roach op ramkoers naar een tweede dramatische terugval.

Tekort aan vraagzijde

Met behulp van China als voorbeeld, gelooft Roach dat de vraag van de consumenten in de Verenigde Staten een moeilijk herstel zal ondergaan ondanks de heropening van de economie.

Beide economieën waren in staat om de productie snel terug op gang te brengen. Ze worstelen echter om de vraag van de consument weer op peil te brengen. Vooral diensten die “face-to-face” werken zullen het moeilijk krijgen.

Dit probleem zal in de tweede helft van het jaar voor veel problemen zorgen bij bedrijven. Volgens Roach kunnen hieruit zeker faillissementen verder komen.

Verzwakking dollar

Roach noemt de fiscale stimulansen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd, essentieel in deze omstandigheden. Hij stelt echter dat de gevolgen op lange termijn schadelijk zullen zijn en gelooft ook dat het begrotingstekort voor onze ogen zal exploderen.

Eén van de mogelijke gevaren van het massaal bijdrukken van geld is inflatie.

Naast de vermelding van de inflatie als een ernstig gevolg, slaat Roach ook nog alarm bij een dollarcrash. Hij waarschuwde vorige maand dat de dollar met 35% kan dalen ten opzichte van dit jaar. De afgelopen 3 maanden is de dollar al met 5% gedaald.

De Amerikaanse dollar bevindt zich in het begin van een langdurige daling.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments