Nederland - 28 mei 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

ECB bereidt zich voor op renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om de rentetarieven te verlagen. Volgens de chief economist, Philip Lane, is er genoeg reden om de beperkingen te versoepelen.

Lane zegt:

“Tenzij er grote verrassingen zijn, is er op dit moment genoeg in wat we zien om het hoogste niveau van beperking te verwijderen.”

Investeerders voorzien ECB-tariefverlagingen

Investeerders zetten zwaar in op een verlaging van het benchmarkdepositotarief van de ECB. Dit tarief staat momenteel op een recordhoogte van 4 procent:

De centrale banken van Zwitserland, Zweden, Tsjechië en Hongarije hebben dit jaar al gereageerd op dalende inflatie door de leenkosten te verlagen.

Terwijl de Fed en de Bank of England waarschijnlijk pas na de zomer de tarieven zullen verlagen, wordt verwacht dat de Bank of Japan ze zal blijven verhogen.

Lane benadrukt dat de ECB restrictief moet blijven om inflatie onder controle te houden. Hij zegt:

“De beste manier om het debat dit jaar te kaderen, is dat we het hele jaar restrictief moeten blijven.”

Hoewel sommige analisten bezorgd zijn dat een agressieve verlaging van de rente door de ECB de euro kan verzwakken en de inflatie kan opdrijven, denkt Lane dat dit niet het geval is. Hij wijst erop dat de euro de afgelopen tijd juist is gestegen vergeleken met de dollar.

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Lane voorspelt restrictief ECB-beleid tot 2025

Eurozone-inflatie is gedaald van meer dan 10 procent in 2022 tot een dieptepunt van 2,4 procent in april van dit jaar. Het wordt verwacht dat het in mei iets zal stijgen naar 2,5 procent.

Lane voorspelt dat de ECB het restrictieve beleid tot 2025 moet handhaven vanwege aanhoudende druk op de kosten als gevolg van snelle loongroei.

De ECB zal de neutraliteitsrente als leidraad gebruiken voor het bepalen van het renteniveau. Lane schat dat deze rente rond of net boven de 2 procent zal liggen.

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Bron: Financial Times
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.