Nederland - 5 november 2021 - Beursbrink

Druk op OPEC+ neemt toe

door STIJN

De OPEC+ besliste donderdag om de olieproductie niet opnieuw te verhogen. Amerikaans minister van Energie Jennifer Granholm verhoogde de druk op de olie-exporterende landen met het verzoek om meer olie op de markt te brengen. De olieprijzen zijn volgens haar te hoog voor gezinnen om de winter door te komen zonder kleerscheuren.

De OPEC+ heeft, ondanks de internationale druk, hun productiebeleid niet gewijzigd. Met andere woorden, ze gaan niet meer olie beginnen produceren nu de olieprijzen zo hoog noteren en de vraag naar energie toeneemt. Dat valt niet in goede aarde bij de Verenigde Staten van Amerika. Minister van Energie Jennifer Granholm verhoogt alleszins de druk op de OPEC+.

Olieprijzen hebben onlangs hun hoogste niveau bereikt sinds het jaar 2014 en dat voelen olie-importerende landen in hun portefeuille. Granholm is van mening dat gezinnen ontlast moeten worden en dat de olieprijzen dringend moeten dalen, vooral nu de winter voor de deur staat.

The message is we need to increase supply at this moment so that people will not be hurt during the winter months.

Oliemarkt

Amerikaans president Joe Biden had eerder ook al met de vinger gewezen naar de Organisatie van olie-exporterende landen. Hij vindt het niet correct dat Rusland en Saoedi-Arabië bepalen hoeveel olie er op de markten komt en hierdoor de prijzen gemakkelijk kunnen beïnvloeden.

The idea that Russia and Saudi Arabia and other major producers are not going to pump more oil so people can have gasoline to get to and from work, is not right.

In augustus besliste de OPEC+ om de productiebeperkingen lichtjes terug te schroeven waardoor er 400.000 vaten per dag meer werden geproduceerd. Maar sindsdien hebben ze niets meer gewijzigd aan hun productiebeleid ondanks de evolutie op de oliemarkt. Die strategie lijkt perfect te werken gezien de olieprijzen sinds het uitbreken van de coronapandemie ontzettend hard zijn gestegen.

Bronnen: Matt Clinch – CNBC

Foto: Kenneth AllenGeographCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.